Šolc: Njemačka ove nedelje pokreće proces ratifikacije za članstvo Švedske i Finske u NATO
Olaf Šolc

Šolc: Njemačka ove nedelje pokreće proces ratifikacije za članstvo Švedske i Finske u NATO

Kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Njemačka ove nedelje pokrenuti proces ratifikacije članstva Švedske i Finske u NATO i da će ga "vrlo brzo" zaključiti.

Dvije nordijske nacije su u srijedu zvanično pozvane da se pridruže alijansi. Šolc je rekao da je već sada "spreman da uveri obije zemlje u podršku sve dok proces pristupanja nije formalno završen“.

Upitan da li je to politička izjava ili postoje vojni planovi za takvu podršku, Šolc je odgovorio da je to jednostavno dio solidarnosti koju zemlje duguju jedna drugoj.

Šolc je dodao da je ruski predsjednik Vladimir Putin djelovao "manje-više nezainteresovano" odlukom NATO da primi dvije zemlje i da misli da je to nešto što, uprkos nezgodnoj situaciji, "neće pojačati tenzije izmedju NATO i Rusije."

On je priznao da ta perspektiva dolazi sa dozom "neizvjesnosti".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.