Bošković:  Trenutno potrebno najviše NATO pomoći u obračunu sa hibridnim djelovanjem Rusije
Bošković

Bošković: Trenutno potrebno najviše NATO pomoći u obračunu sa hibridnim djelovanjem Rusije

U ovom trenutku potrebno je najviše NATO pomoći u obračunu sa hibridnim djelovanjem Ruske federacije koja značajno utiče na stavove javnog mnjenja u regionu po pitanju EU i Alijanse, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši ministar odbrane Predrag Bošković.

Šefovi država članica NATO saveza usvojili su juče u Madridu novi Strateški koncept alijanse koji postavlja prioritete i ključne zadatke za narednu deceniju.

Kao što je ranije i najavljeno, u Strateškom konceptu Ruska Federacija ocijenjena je kao direktna prijetnja.

Bošković ističe da samit NATO-a, sa kojeg su se mogle čuti ohrabrujuće poruke vezane za jedinstvo članica saveza i spremnost na zajednički odgovor, od izuzetne je važnosti u kontekstu aktuelnih geopolitičkih poremećaja izazvanih agresijom Ruske federacije na Ukrajinu.

"Ipak, sem nastavka jedinstvene podrške u politici sankcija i pomoći u naoružavanja ne očekuje se promjena pristupa koja bi podrazumijevala eventualno uključenje NATO snaga u sukob u Ukrajini. Ipak, u ovom trenutku je ključno održati jedinstven odgovor i ohrabrujuće su poruke koje smo tim povodom mogli čuti iz Madrida, pogotovo što je Rusija napokon prepoznata kao agresor koji uništava evropsku pa i svjetsku bezbjednosnu arhitekturu", rekao je Bošković za Antenu M.

Upitan šta znači to da je Zapadni Balkan i Crno more od strateške važnosti za Alijansu, te kako bi mogao NATO da osnaži te kapacitete kako bi odgovorio na prijetnje i zazove u smislu uticaja trećih strana, Bošković je odgovorio da je pomoć NATO-a od izuzetne je važnosti u svim segmentima.

"Vjerujem da u ovom trenutku je potrebno najviše pomoći u obračunu sa hibridnim djelovanjem Ruske federacije koja značajno utiče na stavove javnog mnjenja u regionu po pitanju EU i NATO. Osim toga, u saradnji sa NATO dodatno je potrebno jačati kapacitete u svim oblastima koje podrazumijevaju veći nivo spremnosti svih država za odgovor na eventualne prijetnje koje mogu doći u budućnosti", zaključio je Bošković.

Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.