Petrović: Vjerski poglavari da se oglase i  pozovu na hitno zaustavljanje svakog oblika nasilja nad ženama i đecom
Petrović

Petrović: Vjerski poglavari da se oglase i pozovu na hitno zaustavljanje svakog oblika nasilja nad ženama i đecom

Nastavlja se sa ubistvima žena I čini se da krvavom piru-femicidu kraja nema. Jutros je ubijena još jedna žena u Herceg Novom jer je njen bivši suprug kao muškarac I očigledno vlasnik njenog života donio takvu odluku i istu nažalost realizovao - najoštrije su osudili iz Crnogorskog ženskog lobija. Nikakav izgovor, ističe Aida Petrović iz te organizacije, u vidu eventualnog povoda za zločin oduzimanja života bivšoj bračnoj partnerki ne može biti prihvatljiv, niti bilo ko ima pravo da nasiljem i zločinom “rješava” eventualne probleme .

Kako institucije nisu napravile nikakav značajniji korak u odnosu na prošlogodišnja tri ubistva žena niti izrekle kazne ubicama, nameće se pitanje :Koja žena je sledeća? U ranijim ubistvima žena izostale su blagovremene, adekvatne i efikasne preventivne institucionalne mjere zaštite žena žrtava nasilja, zatim minimiziranje opasnosti i nesagledavanja okolnosti koje ugrožavaju bezbijednost žene žrtve nasilja - saopštava Petrović.

Crnogorsko društvo  sa institucijama  i političkim predstavnicima u zakonodavnoj, izvršnoj i sudsko vlasti po svim dosadašnjim   (ne) činjenjima i dalje, smatra ona, toleriše nasilje nad ženama i podstiče izopštavanje žene žrtve koja želi da napusti ili prekine nasilnu vezu, ne pružajući joj pomoć ni podršku ili ne pravovremeno.

"Žene koje napuštaju nasilničke odnose često su okarakterisane kao one koje razbijaju porodicu, dok se nasilnik koji žrtvu i nakon prekida partnerskih odnosa ili bračne zajednice i dalje drži u nasilničkom odnosu i ne dozvoljava joj da prekine sa njim vezu, smatra često čuvarem braka i porodice.

Podsticanje mizoginije prema ženama kao jedan od preduslova koji često dovede i do fatalnih ishoda prema žrtvi,  pogoduju svi oni podstrekači, koji brižno njeguju u svojim javnim obraćanjima o ženskim pravima patrijarhalni, konzervativno, klerikalni  obrazac kojim se žene  “razapinju” na stub srama  I jedini su “dežurni krivci” za sva zla ovoga svijeta", navodi Petrović.

Očekujem da se ovi veoma glasni zagovornici urušavanja i ukidanja ženskih ljudskih prava sada oglase i osude jasno, javno i nedvosmisleno  svaki pokušaj femicida ili njegovu kobnu realizaciju .

"Takodje očekujem da se vjerski poglavari svih vjera koji propovjedaju  da je ubistvo grijeh oglase i  pozovu na hitno zaustavljanje svakog oblika nasilja nad ženama i đecom, posebno femicida kao zločina . Vjerujem da ce u  toj osudi zločina femicida u Crnoj Gori prednjačiti   Mitropolit Joanikije i da će kod njega preovladati istinski glas razuma, ali ne kao onaj o kome je nedavno govorio kada  je podržao javno, ukidanje prava na abortus ženama u USA , što predstavlja  elementarno kršenje ljudskih prava", zaključuje Petrović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.