Vučurović: Da li dokument HAZU najavljuje blokadu CG integracija?
Vučurović

Vučurović: Da li dokument HAZU najavljuje blokadu CG integracija?

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović postavio je poslaničko pitanje potpredsjednici Vlade Jovani Marović da li nedavni dokument Hrvatske akademije nauka predstavlja najavu da će Hrvatska blokirati crnogorski put ka EU.

"Kako kao potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarska evropskih poslova komentarišete stav Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti sadržan u dokumentu koji nosi naziv "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, u pogledu njihova ulaska u Evropsku Uniju", pitao je Vučurović. 

On je istakao da se u tom dokumentu se između ostalog navodi da Crna Gora treba da ustupi Hrvatskoj djelove svoje teritorije. 

"Traži se ratna odšteta zbog navodne agresije, izvinjenje zbog "počinjenog zla", poziva se Crna Gora da ne prisvaja neku "hrvatsku kulturnu baštinu" na ovim prostorima, prijeti se blokadom integracija, ucjenjuju se građani i država Crna Gora", navodi Vučurović, prenosi Rtcg.

Da podsjetimo, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) kritikovala je dokument hrvatske Akademije kojim se državnom rukovodstvu Hrvatske daju preporuke za zaštitu nacionalnih interesa u vezi s pregovorima o prijemu Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

CANU je dokument Hrvatske akademije nauka i umjetnosti (HAZU) okarakterisala kao "ultimativan" i ocijenila da "ne vodi ka dijalogu među našim državama i nacijama", saopštila je CANU posle sjednice svog predsjedništva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.