Ruski novinar prodaje zlatnu Nobelovu medalju, novac namijenio ukrajinskim izbjeglicama
Ilustracija

Ruski novinar prodaje zlatnu Nobelovu medalju, novac namijenio ukrajinskim izbjeglicama

Urednik nezavisnog ruskog lista Novaje gazete Dmitri Muratov ponudio je na aukciji Nobelovu nagradu za mir po cijeni od 103,5 miliona dolara. Sav novac koji prikupi od prodaje iskoristiće da pomogne izbjeglima iz Ukrajine

Muratov je bio jedan od dobitnika ove nagrade 2021, a uručena mu je zbog borbe za slobodu izražavanja u Rusiji.

Novaja gazeta je obustavila poslovanje u martu, ubrzo poslije početka ruske invazije na Ukrajinu. Iz aukcijske kuće Heritidž, koja sprovodi prodaju, nijesu otkrili ko je kupio Muratovljevu nagradu, piše BBC.

Ovaj novinar je u aprilu napadnut u vozu u Rusiji, kada je pogođen crvenom bojom i acetonom.

Muratov je jedan od novinara koji su osnovali Novaju gazetu 1993, ubrzo poslije raspada Sovjetskog saveza.

Šest novinara i saradnika tog lista ubijeno je od 2000. zbog posla koji su radili, a među njima je bila i istraživačka novinarka Ana Politkovskaja.

Prodaja zlatne Nobelove medalje u Njujorku doprinijeće humanitarnoj akciji Unicefa za pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci, saopštili su iz aukcijske kuće.

„Najvažnija poruka danas je da treba da shvatimo da je rat u toku i da moramo pomoći onima koji najviše pate", rekao je Muratov u snimku koji je objavila aukcijska kuća.

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.