Komisija za prosvjetu DPS: Ministar Vojinović da smijeni indoktrinirani kadar koji banalizuje crnogorski obrazovni sistem
Demokratska partija socijalista

Komisija za prosvjetu DPS: Ministar Vojinović da smijeni indoktrinirani kadar koji banalizuje crnogorski obrazovni sistem

Slučaj iz nikšićke škole u kojoj uz diplome “Luča” direktor Milomir Šumić učenicima dijeli ikone, i promocijom jedne Crkve zadire u slobodu vjeroispovijesti pojedinaca, eklatantan je primjer kakvi nedostojni ekstremisti su imenovani na rukovodeće pozicije u školama širom naše države, saopšteno je iz Komisije za prosvjetu, kulturu i medije Glavnog odbora DPS.

"Ikona je lijep dar, ali ne kada dolazi kao smišljena provokacija političke strukture koja je vladu građanske države formirala u jednoj vjerskoj zajednici i u jednoj crkvi. Ikone su dio duhovnoga i vizuelnog identiteta Crne Gore, ali su o njima učenici malo učili tokom školovanja, jer su ih pojedini njihovi nastavnici i politički prvaci koji danas predvode Nikšić pomno koristili samo u ideološke i političke svrhe, ne bi li za svoju palanačku politiku pribavili glasove vjerujućih građana", ukazali su iz DPS-a.

Podsjetili su i na skoriji slučaj kada je direktor danilovgradske gimanzije Miloje Aranitović javno i bez imalo stida učešćem na skupu podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu aminovao najteži zločin koji se dešava u Evropi od Drugoga svjetskog rata.

"Ovaj povampireni nacionalizam i vjerski fanatizam u školama, rezultat je nezapamćene čistke i sječe kadra sprovedene od strane bivše ministarke Vesne Bratić i smijenjene kleronacionalističke vlade. Tim političkim revanšizmom na odgovornim mjestima u obrazovnim institucijama mahom je postavljan kadar koji danas ne krije svoju orijentaciju već se javno deklariše i eksponira sav svoj vjerski fanatizam, a podrškom ratu i anticivilizacijske vrijednosti koje nijesu svojstvene Crnoj Gori i kočnica su njenom evropskom putu", dodali su iz DPS-a.

Crnogorskom obrazovnom sistemu potreban je poručuju širi i sistematičniji pristup koji podrazumijeva raskrštanje sa zaostavštinom Krivokapićeve vlade i kvarno smišljenom indoktrinacijom velikosrpske politike prožimane ideologijama mračne prošlosti.

"Zahtijevamo od ministara Miomira Vojinovića da učini sve kako bi ispravio evidentne anomalije u resoru koji vodi, te da bez odgađanja smijeni kadar koji klerikalizuje prosvjetni sistem. Od njega očekujemo da se jasno odredi prema ovim slučajevima i da da institucionalan odgovor kojim će se zaustaviti banalizacija obrazovnog sistema i zaštiti nacionalni i državni interes", zaključili su iz DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.