Stanić: Crna Gora plaća najjeftinije gorivo u regionu
Mirko Stanić, Foto: Socijaldemokratska partija

"Sve može da se riješi kad postoji jasna politička volja"

Stanić: Crna Gora plaća najjeftinije gorivo u regionu

U Crnoj Gori danas plaćamo najjeftinije gorivo u regionu, kazao je šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

On je podsjetio da smo nekada u Crnoj Gori plaćali skuplje gorivo od skoro svih zemlja regiona, ali i mnogih EU članica poput Slovenije, Austrije ili Luksemburga.

Očigledno je, kaže Stanić, da se i najsloženija pitanja mogu riješiti kada za to postoji jasna politička volja.

"Socijaldemokratska partija je pet godina snažno instistarala na smanjenju akciza na gorivo, čak 14 puta predlagala taj zakon u Skuštini Crne Gore i upravo je to i bio jedan od prvih poteza nove skupštinske većine, na predlog 43-će Vlade, jer su one umanjene za čak 50%. Zahvaljujući toj činjenici, građani Crne Gore danas plaćaju najjeftinije gorivo u regionu po cijeni od 1,58 eura po litru dizela odnosno 1,66 eura za litar benzina", istakao je Stanić.

On dodaje da se cijene dizela u regionu kreću od 1,69 eura u Makedoniji do 2,15 eura po litru u Albaniji.

"Cijena benzina u državama regiona je takođe veća od cijene u Crnoj Gori i kreću se od 1,71 eura po litru u Bosni i Hercegovini pa do 2,02 eura u Albaniji", dodao je.

Stanić kaže da su ove cijene i dalje izuzetno visoke zbog agresije Rusije na Ukrajinu i globalne tražnje.

"Ali smo sigurni da bi crnogorska privreda i građani bili u veoma teškoj situaciji da su cijene značajno preko 2 eura po litru", dodao je.

Imajući u vidu da je gorivo u Crnoj Gori značajno jeftinije nego u zemljama regiona, Stanić smatra da možemo očekivati, da kao turistička, ali i tranzitna zemlja ostvarimo veće prihode nego što je poslije ovog smanjenja akciza očekivano.

"U svakom slučaju, smanjenje akciza je samo jedan od elemenata borbe za očuvanje životnog standard građana i snaženja crnogorske privrede. Pred nama je izazovan i neizvjestan period zbog krize koja je zahvatila cijeli svijet i neophodno je učiniti dodatne napore kako bi se građani Crne Gore zaštitili od poremećaja na tržištu, pogotovo energenata i hrane", zaključio je Stanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.