Alžir suspendovao dvodecenijski sporazum o prijateljstvu sa Španijom: Nastavak tenzija oko teritorija Zapadne Sahare
Abdelmadžid Tebune

Alžir suspendovao dvodecenijski sporazum o prijateljstvu sa Španijom: Nastavak tenzija oko teritorija Zapadne Sahare

Kancelarija alžirskog predsjednika Abdelmadžida Tebunea saopštila je da ta sjevernoafrička nacija "odmah" suspenduje dvije decenije star ugovor o prijateljstvu sa Španijom.

Bio je to najnoviji udarac sve nestabilnijim odnosima Alžira i Madrida koji zavisi od Alžira u pogledu snabdijevanja prirodnim gasom.

Tenzije su porasle u složenom trosmjernom sporu nakon što je Španija podržala stav Maroka o teritoriji Zapadne Sahare oko koje se spori sa Alžirom.

U saopštenju se navodi da Španija je zloupotrebljavala svoju ulogu "administrativne sile" u Zapadnoj Sahari dok su Ujedinjene nacije rešavale decenijama staru situaciju oko statusa ogromne teritorije bogate mineralima.

"To je direktno doprinijelo degradaciji situacije u Zapadnoj Sahari i regionu. Zbog toga Alžir je odlučio da odmah sprovede suspenziju sporazuma, koji je služio kao okvir u vezama dvije zemlje", saopšteno je.

Španska vlada je saopštila da žali zbog odluke Alžira i ponovo je potvrdila svoju posvećenost sporazumu o prijateljstvu.

"Španija smatra Alžir prijateljskom susjednom zemljom i ponovo potvrđuje svoju potpunu spremnost da zadrži i razvija specijalne odnose saradnje u korist naroda obije zemlje", saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova.

Španija je bila bivša kolonijalna sila u Zapadnoj Sahari sve dok je nije pripojio Maroko 1975. Od tada, Alžir i susjedni Maroko imaju napete veze oko sudbine Zapadne Sahare.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.