Eskobar: Prilično sam siguran da će Crna Gora biti sledeća naredna članica EU
Gabrijel Eskobar

"Kada se formira Vlada u Srbiji očekujem da se pridruže sankcijama Rusiji"

Eskobar: Prilično sam siguran da će Crna Gora biti sledeća naredna članica EU

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) rekao je da se nada da će se Srbija pridružiti ostalim državama Zapadnog Balkana i uvesti sankcije Rusiji nakon formiranja nove Vlade.

Eskobar je to poručio u onlajn obraćanju na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope, koji se održava u Crnoj Gori na temu "Rat u Evropi: Uticaj na Balkanu".

"Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cenu za to (invaziju) kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira Vladu", rekao je Eskobar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji iako se saglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN) i deklaracijama Evropske unije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Zvanični Beograd takav stav pravda "zaštitom vitalnih interesa zemlje".

Eskobar je pozdravio to što su i EU i NATO ponovo potvrdili "politiku otvorenih vrata"

"Mislim da je važno što je EU ponovo potvrdila svoju politiku otvorenih vrata. I ta politika se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge države pod rizikom, već nas takođe podseća da je još šest zemalja u redu pre Ukrajine", istakao je Eskobar.

Eskobar je u svom obraćanju na Samitu izjavio da je kao narednu članicu EU najverovatnije vidi Crnu Goru.

"Prilično sam siguran da će Crna Gora najvjerovatnije biti naredna članica EU", rekao je Eskobar.

On je istakao da je "veoma optimističan u vezi sa perspektivama država Zapadnog Balkana da postanu punopravne članice EU" i da će SAD nastaviti svoju podršku u tom smeru.

"Veoma sam uzbuđen u pogledu budućnosti Zapadnog Balkana, jer nam ova kriza zaista pokazuje da politika koju su SAD odabrale i predvode – podrška, angažovanje i promocija Zapadnog Balkana daje rezultate", rekao je Eskobar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.