Uginuli labudovi na ušću Cijevne u Morači
Foto: RTCG

Uginuli labudovi na ušću Cijevne u Morači

Na ušću Cijevne u Moraču uočena su tri mrtva labuda, čije su fotografije proslijedili čitaoci.

Fotografija je nastala prije nekoliko dana, a u jatu je navodno bilo 10 jedinki.

Iz  Centra za zaštitu ptica Portalu RTCGsu kazali da kako bi se tačno utvrdilo šta se dogodilo uginulim labudovima koji su pronađeni na ušću Cijevne u Moraču, neophodna su detaljnija istraživanja uz uključivanje ekološke i fitosanitarne inspekcije,  jer razloga za uginuće može biti više.

"Dobili smo informaciju da su labudovi upucani i ukoliko je to zaista tako, šokirani smo i takav čin je za svaku osudu. Crna Gora je suočena sa velikim problemom koji krivolov predstavlja, a konkretne radnje povodom toga kada su u pitanju nadležne institucije, nažalost, izostaju", kazali su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Oni već duži niz godina ukazuju kako kažu na problem sa krivolom. "U decembru prošle godine smo podnijeli i peticiju koja traži moratorijum na lov kako bi se mogle sprovesti neophodne reforme lovišta i učinio prvi korak ka rješavanju ovog problema", poručuju iz CZIP-a. 

Prema njihovim riječima svaki novi slučaj krivolova nam sve glasnije ukazuje na to da je situacija alarmantna i da je neophodno da se nadležne institucije što prije uključe i krenu u rješavanje ovog problema.

"Ovim putem ih još jednom pozivamo da to i učine. Takođe, svakog građanina koji uoči slučaj krivolova molimo da to i prijavi", poručili su iz CZIP-a. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.