Najokruglija kugla na svijetu odrediće definiciju mase jednog kilograma
Kugla

Da bi se izračunalo kolika joj je zapremina potrebno izmjeriti samo jednu dimenziju

Najokruglija kugla na svijetu odrediće definiciju mase jednog kilograma

Tim naučnika koji stoji iza australijskog “Avogadrovog projekta” stvorio je najokrugliji objekat na svijetu, za koji se nadaju da će im omogućiti da riješe tzv. “problem kilograma”

Za razliku od ostalih mjernih jedinica, koje teoretski mogu da se izmjere bilo gdje na svijetu, a na osnovu prirodnih karakteristika, kilogram se i dalje zasniva na fizičkom objektu: cilindru od legure platine i iridijuma iz 1889. godine, koji se čuva u obezbijeđenom trezoru “Međunarodnog biroa za tegove i mjere” u Parizu.

Iz neobjašnjivih razloga i uprkos mjerama predostrožnosti, masa cilindra neprekidno varira. Drugim riječima, kilogram koji definiše cilindar (i u poređenju sa 40 preciznih replika cilindra u drugim državama) nema istu težinu kao nekada.

Da bi riješili ovaj problem, naučnici “Australijskog centra za preciznu optiku”, u kojoj je rođen “Avogadrov projekat”, napravili su gotovo savršene kugle od veoma čistog i stabilnog oblika silicijuma.

Kada izračunaju zapreminu i težinu lopte, naučnici bi trebalo da budu u mogućnosti da odrede tačan broj atoma silicijuma u samom objektu i tako omoguće nepromjenljivu definiciju mase jednog kilograma.

Stručnjaci Organizacije za naučna i industrijska istraživanja Komonvelta Australija (CSIRO) odlučili su se za loptu kao standardni oblik zato što “nema ivice koje bi mogle da se oštete” i zato što je “potrebno izmjeriti samo jednu dimenziju (njen prečnik) da bi se izračunalo kolika joj je zapremina.”

Da bi napravili najokruglije objekte na svijetu, naučnici su mjesecima brusili dva bloka od pet kilograma sve dok nisu dobili dvije kugle prečnika 93,7 milimetara.

Površinske neravnine iznose 0,3 nanometra, a odstupanje oblika od savršene kugle iznosi oko 70 nanometara.

Izvor: Blic