Medžlis IZ BP demantuje da postoji veza smrti bivšeg predsjednika sa smrti Zukorlića

Medžlis IZ BP demantuje da postoji veza smrti bivšeg predsjednika sa smrti Zukorlića

Na društvenim mrežama kruži fotografija preminulog bivšeg predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Harisa Kurćehajića sa Muftijom Muamerom Zukorlićem i njihova smrt se dovodi u međusobnu vezu, što je demantovao Medžlis IZ BP.

Iz te vjerske organizacije su reagovali povodom učestalih upita koje dobijaju od građana i dezinformacija koje kruže društvenim mrežama, a u vezi smrti bivšeg predsjednika.

"Želimo da saopštimo da je ta fotografija nastala dvije godine prije njihove smrti (objavljena je 27. oktobra 2019 godine). Haris se nije sastajao sa Muftijom na ručku neposredno pred smrt i njihova smrt u istom danu nema uzročne povezanosti, kako su se usudili da nagađaju kreatori tih izmišljotina, vjerovatno sa namjerom da obezbijede medijsku pažnju kroz senzacionalističku objavu", saopštili su.

28018420113488942656046832539904034953992125n

 Zukorlić i Kurćehajić

Istakli su da je nakon smrti Kurćehajića urađena obdukcija.

"Dužni smo, uz saglasnost porodice rahmetli Harisa, da saopšimo da je prije dženaze rahmetli Harisa, shodno nalogu Državnog tužioca, izvršena obdukcija čiji rezultati nedvosmisleno demantuju insinuacije navedene na društvenim mrežama i u pojedinim medijima.Ovakve kontinuirane špekulacije duboko su povrijedile i dalje vrijeđaju porodicu Kurćehajić, sve njegove prijatelje i poznanike koji su svjedoci istinitosti navoda ovog saopštenja, iznova otvarajući bolna sjećanja.Molimo građane da se uzdrže od širenja dezinformacija, podsjećajući da islam obavezuje sve nas da neprovjerenim informacijama ne unosimo nemir i produbljujemo i onako veliki bol porodice", saopštili su.

Usame Zukorlić, sin sandžačkog muftije, je početkom aprila u obraćanju javnosti iznio informacije da su analize dvije inostrane laboratorije pokazale da postoji sumnja da je njegov otac otrovan, nakon čega je urađena ekshumacija i obudkcija. čiji bi rezultati trebalo uskoro da budu poznati.

U čitav proces bili su uključeni i eksperti sudske medicine iz Beograda, Sarajeva i Hamburga.

Muamer Zukorlić preminuo je iznenada 6. novembra, u 51. godini. U prethodnom periodu na drštvenim mrežama i u pojedinim medijima, njegova smrt povezivana je sa iznenadnom smrću Kurćehajića uz navode da su neposredno prije smrti bili na zajedničkom ručku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.