Đurović predsjednica Skupštine CG
Foto:Mediabiro

Đurović predsjednica Skupštine CG

Funkcionerka Socijalističke narodne partije Danijela Đurović izabrana je za predsjednicu Skupštine Crne Gore. Za izbor Danijele Đurović glasalo je 45 poslanika, protiv su bila tri.

Đurović je nakon izbora položila zakletvu.

Poslanici DF-a i Demokrata, Ujedinjene CG i Prave CG,  ne prisustvuju današnjoj sjednici, kao ni poslanik DPS-a Duško Marković.

Crnogorski parlament danas bi, na sjednici na Cetinju, trebalo da izabere novu 43. Vladu i predsjednika Skupštine. Prva tačka dnevnog reda je izbor predsjednika Skupštine, a za tu funkciju predložena je poslanica SNP-a Danijela Đurović. Prenos sjednice možete pratiti na Prvom i Parlamentarnom kanalu, kao i na Portalu RTCG.

Danijela Đurović predložena je za predsjednika Skupštine, a o njenom izboru odlučivaće se tajnim glasanjem.

Obrazlažući predlog o predsjednici Skupštine, poslanica SNP-a Milosava Puanović navela je da o Danijeli Đurović najbolje govori njena biografija. 

Đurović, kako kaže Paunović, ima 25 godina radnog iskustva.  

Sjednica na Cetinju počela je oko 12:25 sati, a predsjedava joj potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović. Na početku sjednice konstatovane su ostavke poslanika DF-a Strahinje Bulajića i Mila Božovića. 

Dnevni red proširen, predlog SDP-a prošao, SD-a nije

U dnevni red su naknadno uvrštene i Izmjene i dopune zakona o porezu na nepokretnost, koje je predložio poslanik SDP-a Raško Konjević.

SD je predložio da se na dnevni red uvrste i Zakon o dopuni zakona o akcizama, Zakon o smanjenju PDV-a na osnovene životne namirnice, kao i Zakon o ograničenju pojedinih cijena, što Skupština nije prihvatila. 

Nakon toga usvojen je dnevni red, čija je prva tačka izbor predsjednika Skupštine Crne Gore.

Kako je javlja reporter Portala RTCG već oko 11:30 neki poslanici nove većine ušli su u zgradu Prijestonice u kojoj će biti održana sjednica.

Ranije su poslanici DF-a i Demokrata, Ujedinjene CG i Prave CG,  najavili da neće prisustvovati današnjoj sjednici. 

Šta je predložio Abazović? 

Mandatar Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade.

Vlada će, kako je to i ranije najavljeno, imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.

Potpredsjednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova biće Jovana Marović, potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Za ministra pravde predložen je Marko Kovač, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministra finansija Aleksandar Damjanović, ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović: Ukoliko bude izabrana Vlada,  ministar sporta i mladih biće Vasilije Lalošević, ministar javne uprave, Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. Crna Gora ponovo će imati ministarku kulture i medija, a to će biti Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović predložena je za funkciju predsjednice Skupštine.

Đurović su predložili poslanici SNP-a Vladimir Joković, Dragan Ivanović, Dragan Vukić, Milosava Paunović, poslanici Bošnjačke stranke Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić, kao i poslanik koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar, Božena Jelušić, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević.

Sjednici na Cetinju, kako su najavili, neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta, Demokrate, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Poslanici Demokratskog fronta neće prisustvovati sjednici jer je, kako je juče kazao poslanik Slaven Radunović, sazvana na nelegalan i nelegitiman način. On je naglasio da DF neće prisustvovati nikakvim sjednicama na Cetinju dok se svi učesnici u vladajućoj koaliciji jasno ne ograde i ne osude napad na djecu iz Nikšića čiji je autobus kamenovan za Vaskrs.

Poslanici će glasati i za dugo očekivani predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Na dnevnom redu je i predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kao i izbori i imenovanja.

Sjednicu je zakazalo 46 poslanika nove većine, a protiv njih su krivične prijave najavili Prava Crna Gora i Demokrate.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.