Gasprom obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, obije zemlje potvrdile
Ilustracija

Gasprom obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, obije zemlje potvrdile

Ruska državna energetska kompanija Gasprom objavila je da je u potpunosti obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su dvije zemlje odbile da plate taj energent u rubljama.

Gasprom je u saopštenju naveo da nije primio nijednu isplatu od 1. aprila iz Poljske i Bugarske i da im obustavlja isporuke od srijede.

Kompanija je upozorila da će, ukoliko budu uzimali gas namijenjen drugim evropskim kupcima, isporuke u Evropu biti smanjene za taj iznos.

Bugarske vlasti su u martu objavile da ne namjeravaju da plaćaju ruski gas u rubljama, kao što je od svih evropskih dobavljača ovog energenta zatražio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Poljski energetski operator PGNiG je potvrdio da su obustavljene isporuke gasa ka toj zemlji.

PGNiG je u prva tri mjeseca uvezao više od polovine svog gasa preko Gasproma, međutim, Varšava je poručila da će se "snaći" bez ruskog gasa i da može da nađe neki drugi izvor.

PGNiG je dodao da je njegovo podzemno gasno skladište skoro 80 odsto popunjeno, a kako se bliži ljeto i potražnja se smanjuje.

Bugarska je kazala da je u potpunosti platila aprilske isporuke gasa i optužila je Gasprom da je prekršio ugovor.

"U ovom trenutku, prirodni gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u ovom ratu", kazao je bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov.

Dodao je da je Bugarska slijedila stav EU, a to je da ne odgovori na ruski zahtjev i počne da plaća gas u rubljama.

Objava Gasproma dolazi posle jutrošnje konfuzije, kada su podaci Mreže evropskih gasnih operatora pokazali da su nakratko bile prekinute isporuke gasa Poljskoj preko Bjelorusije, nakon čega su nastavljene. I bugarski državni gasni operator naveo je da je ovog jutra i dalje tekao ruski gas ka toj zemlji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.