Održane Igre bez Granica

Zgrada Delegacije u bojama romske zastave

Održane Igre bez Granica

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obilježili su Međunarodni Dan Roma organizovanjem sportskog takmičenja pod nazivom “Igre bez granica”. Timovi 7 podgoričkih osnovnih škola koje u svom sastavu imaju i romske đake nadmetali su se u zanimljivim igrama u sportskoj sali Osnovne škole “Božidar Vuković Podgoričanin”. Uz dobru zabavu takmičari su se učili i inkluziji, toleranciji i sportskom duhu.

Moto Evropske unije je "ujedinjeni u različitosti" a slavljenje različitosti je veoma važan dio onoga što znači biti Evropljanin, kazao je zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori  Rikardo Seri otvarajući manifestaciju dodajući da su Romi i romska kultura su u velikoj mjeri dio ove evropske raznolikosti i istorije. Nažalost, diskriminacija i mržnja prema Romima takođe su u velikoj mjeri bili dio evropske istorije, poručio je Seri.

“Romi su napadani na osnovu porijekla, boje kože ili bilo kojeg drugog faktora koji ne nailazi na odobravanje većine. Ipak, stavovi većine najčešće su proizvod predrasuda i ne odgovaraju stvarnosti. Zato danas, na Međunarodni dan Roma, ali i svaki dan, borbu protiv predrasuda, diskriminacije i mržnje prema Romima moramo da sebi zadamo kao prioritet. Promocija znanja, tolerancije i uvažavanja različitosti koje nas spajaju mora nam biti prioritet.” kazao je Seri.

Prioritet mora biti rušenje granica koje nas dijele, kako fizičkih tako i mentalnih. Granice kreiraju odrasli ali ih djeca mogu srušiti, zaključio je Seri.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta konstantno radi na poboljšanju uslova za školovanje Roma i povećanje stope upisa i završetka osnovnog obrazovanja, što je u skladu sa Poznjanskom deklaracijom. Iz godine u godinu sve  je više djece i mladih iz RE populacije koji se upisuju u vrtiće, osnovne i srednje škole, kao i na fakultete, kazao je Safet Kalač Generalni direktor Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica

“Vlada Crne Gore je u septembru prošle godine donijela  Strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana za period 2021-2025. Vizija ovog dokumenta ogleda se u potrebi pune afirmacije i uključivanja RE zajednice u društveni,kulturni ,ekonomski i politički život Crne Gore.” poručio je Kalač.

game78

U ime škole domaćina obratila se direktorica Jelena Popović koja je kazala da se školski timovi takmiče između sebe ali da su na kraju svi pobjednici.

“Jedino na taj način naš napor će imati viši smisao jer se tako pobjeđuju ukorijenjeni stereotipi koji nam zamagljuju puteve u bolje sjutra” kazala je Popović.

Nakon završenih igara, dok su sudije i žiri  sabirali poene i rangirali timove, romski aktivista Elvis Beriša održao je okupljenim dječacima I djevojčicama predavanje o tradiciji, kulturi I trajanju Roma na prostorima Crne Gore.

game71

Pobjednički pehar i medalje zaslužila je ekipa domaćina, osnovne škole “Božidar Vuković Podgoričanin. Pobjednička ekipa dobila je i knjige na poklon od  Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Drugo i treće mjesto zauzele su ekipe  osnovnih škola “Savo Pejanović”  i “Vuk Karadžić”. Ali su svi učesnici i pobjednici Igara bez granica pa i ekipe osnovnih škola: ”Oktoih”, “21. Maj”,”Vladimir Nazor” i “Marko Miljanov”.

Uz organizaciju takmičenja “Igre bez Granica”, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori obiljava Međunarodni dan Roma i osvjetljenjem zgrade Delegacije bojama romske zastave.

     

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.