Pobjeda

"Izjava Abazovića se odnosila na ovaj problem koji imamo"

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović je, komentarišući izjavu vicepremijera Dritana Abazovića da neki crnogorski mediji nijesu daleko od onih iz regiona kojima je u Crnoj Gori privremeno oduzeta licenca, kazao da potpredsjednik Vlade očigledno ne barata dobro terminologijom ili ima lošeg savjetnika za medije.

Abazović je, na jučerašnjoj konferenciji Centra za demokratsku tranziciju „Mreža dezinformacija - ukradena demokratija“, kazao da kaznenu politiku prema određenim medijima treba pajačati i ocijenio kako pojedini mediji u Crnoj Gori nijesu daleko od regionalnih kojima je već oduzeta licenca.

Vujović je za Pobjedu rekao da  ono što je izgovorio nije bilo prikladno i primjereno za potpredsjednika Vlade, ali i ocijenio da je on mislio na nešto potpuno drugo, te da su ga pogrešno shvatili i učesnici konferencije, kao i eksperti koji su kasnije komentarisali njegove stavove.

- Mislim da je Abazović govorio o jednom potpuno novom ambijentu u kojem se Evropa nalazi, kao i o potpuno novoj medijskoj stvarnosti – kazao je Vujović i dodao da prethodne dvije godine Evropska komisija intenzivno radi na tome da pronađe rješenje za regulaciju sadržaja na društvenim mrežama i da zaustavi njihovu brutalnu zlouptrebu, odnosno kampanje dezinformacija.

Kako je objasnio, te kampanje su uglavnom imale za metu izbore u pojedinim državama, kao i one za parlament EU 2018. godine. Nedavno je EK, prema njegovim riječima, pokrenula i incijativu oko novog Zakona o slobodi medija, a te incijative imaju cilj da zakonski pokušaju da suzbiju dezinformacije i zloupotrebu medija i društvenih mreža.

- Međutim, od 24. februara nalazimo se u potpuno drugoj medijskoj realnosti uzrokovanoj ratom u Ukrajini, koji je prvi veliki rat u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Ovaj rat je donio novu medijsku stvarnost i nove izazove za Evropu, region i Crnu Goru – rekao je Vujović.

Trenutno se, kazao je on, suočavamo sa zloupotrebom medija koja nije više neko benigno dezinformisanje, već je riječ o propagandi koja odnosi ljudske živote i brutalno razara gradove sa ogromnim civilnim žrtvama.

- Veliki dio zasluga za to snose mediji. Radi se o kampanji dezinformacija kojom se pokušava opravdati agresija na jednu suverenu državu - od proizvodnje biološkog oružja do denacifikacije. U situaciji kada imamo zloupotrebu medija koja za cijenu ima ljudske živote, svaka država mora da se odgovorno odnese prema tome i da zaštiti svoj prostor od te vrste medijske kontaminacije – navodi Vujović.

On podsjeća da Crna Gora nije slijedila politiku EU kada su u pitanja Russia Today i Sputnjik.

- Crna Gora ima i lokalne medije koji šire istu vrstu propagande i dezinformacija. Takođe, ništa nije učinjeno ni u tom pogledu. Mislim da se izjava Abazovića odnosila na ovaj problem koji imamo, a druga je stvar što on nije koristio primjerenu terminologiju i retoriku – zaključio je Vujović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.