Džaferović će tražiti uvođenje restriktivnih mjera BiH prema Rusiji, Dodik da ostanu neutralni
BH Dijaspora

Ambasadori zahvalni BiH zbog pridruživanja rezoluciji Generalne skupštine UN

Džaferović će tražiti uvođenje restriktivnih mjera BiH prema Rusiji, Dodik da ostanu neutralni

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je sa ambasadorima zemalja EU i država grupe G-7 o napadu Rusije na Ukrajinu, koji su od Bosne i Hercegovine tražili da uvede "restriktivne mjere" prema Rusiji.

„Ambasadori su istakli zahvalnost BiH zbog pridruživanja rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN i stavovima i mjerama EU o ovom pitanju“, saopštili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Od BiH su zatražili da „nastavi s istom politikom, kojom se svrstala na pravu stranu istorije“, kao i da nadležne institucije BiH „sprovedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske federacije predviđene aktima Evropske unije, kojima se BiH pridružila“.

U vezi sa zahtjevom ambasadora zemalja EU i država grupe G-7 o primjeni restriktivnih mjera prema Rusiji, Džaferović je kazao da traži od Savjeta ministara BiH da sprovede svoje obaveze i uvede te restriktivne mere.

Najavio je da će takav zahtjev pismeno uputiti Savjetu ministara BiH.

Džaferović je, kako se naglašava, "još jednom osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i iskazao privrženost stavovima EU i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini".

Podržao je zahtjeve EU i država članica G-7 da Rusija odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine i prestane s primjenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirnim kršenjem humanitarnog prava, kroz napade na civile i civilne objekte, uključujući i bolnice.

Džaferović se, dodaju, pridružio zahtjevima da Rusija otvori humanitarne koridore prema opsjednutim gradovima i područjima u Ukrajini i da omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dijeli zabrinutost i osude međunarodne zajednice, kada su u pitanju iznijete prijetnje o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja, navodi se u saopštenju.

Još je kazao da dijeli očekivanje međunarodne zajednice da će Rusija u dobroj mjeri pristupiti novoj rundi mirovnih pregovora s Ukrajinom.

Dodik: Džaferović i Komšić odbili raspravu o Ukrajini u Predsjedništvu BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Predsjedništvo BiH nije razmatralo uvođenje restriktivnih mjera prema Ruskoj Federaciji, navodeći da su druga dva člana - Željko Komšić i Šefik Džaferović čak odbila da se o ukrajinskoj krizi uopšte i raspravlja u Predsjedništvu, javila je Radio-televizija Republike Srpske.

"Onda je potrebno znati da u BiH ne postoji odluka nadležnog organa za uvođenje restriktivnih mjera prema Ruskoj Federaciji. Predsjedništvo BiH je po Ustavu nadležno za spoljnu politiku BiH, a ne Savjet ministara, kako pokušava da sugeriše bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović", rekao je Dodik, upitan da prokomentariše Džaferovićevu izjavu da traži od Savjeta ministara da sprovede restriktivne mjere Moskvi.

Dodik je naglasio da će BiH ostati neutralna u pogledu sukoba u Ukrajini i da je to stav koji se neće promijeniti.

"Mi iz Republike Srpske sasvim sigurno nećemo mijenjati stav po tom pitanju", zaključio je Dodik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.