Zelenski: Rusi se spremaju da granatiraju Odesu
Volodmir Zelenski

Zelenski: Rusi se spremaju da granatiraju Odesu

Ruske trupe spremaju se da bombarduju Odesu, strateški grad i glavnu ukrajinsku luku na Crnom moru, upozorio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"To bi bio vojni zločin, to bi bio istorijski zločin“, rekao je Zelenski u vidio obraćanju u vrijeme kada ruska vojska koja je krenula iz pripojenog Krima nastavlja napredovanje na jugu Ukrajine.

On je rekao da su Rusiji uvjek dolazili u Odesu i osjetili samo toplinu i iskrenost u tom gradu od gotovo milion stanovnika.

"O čemu se sada radi? Bombe protiv Odese, artiljerija protiv Odese, rakete protiv Odese", rekao je Zelenski.

On je pozvao Ruse da ustanu protiv invazije Ukrajine i da naprave izbor između "života i ropstva".

"Građani Rusije, za vas to nije više samo borba za mir u Ukrajini. To je takođe borba za vašu zemlju", rekao je on.

Zelenski je ponovo od zapadnih saveznika zatražio da uvedu zonu zabrane leta iznad Ukrajine.

NATO je ranije odbio taj predlog smatrajući da bi time eskalirao sukob direktnim uključenjem strane vojske.

"Svijet je dovoljno jak da zatvori naše nebo", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Ukrajinski predsjednik je ponovo tražio od zapadnih saveznika da njegovoj zemlji isporuče ratne avione. SAD su nagovijestile danas da "aktivno rade" na dogovoru sa Poljskom o slanju letjelica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.