IA: Za šest dana Vlada isplatila 120.000 eura fizičkim licima iz budžetske rezerve (VIDEO)

Za samo šest dana februara, Vlada je isplatila 120.000 eura pomoći fizičkim licima iz budžetske rezerve, u iznosima od po 2.000 do 200, za školovanje, liječenje, poboljšanje materijalne situacije (što god da to znači), diskrecionim odlučivanjem i nastavkom loše prakse prethodnih vlada, navela je NVO Institut alternativa.

Tako je, ističu, Komisija za raspodjelu dijela budžetske rezerve za manje od nedjelju dana potrošila više od polovine svog budžeta za ovu godinu, onako kako je početno utvrđen.

“Generalni sekretarijat je prošle nedjelje tražio dodatnih 300 hiljada, ali ne znamo da li je taj zaključak i usvojen”, navodi IA.

Savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou je prošle godine dao preporuku da se davanja iz budžetske rezerve na ime pomoći zaustave dok se ne usvoji novi pravilnik i precizniji kriterijumi, ali je Vlada ignorisala taj zaključak i podijelila preko 400 hiljada na ime pomoći kroz odluke ove komisije u toku 2021. godine.

Pravilnik, ukazuju u ovoj NVO, nije mijenjan od 2009. godine i dozvoljava vrlo široka tumačenja i odriješene ruke Vladi da mimo zvaničnog sistema socijalne zaštite dijeli novac kome želi.

“To je praksa koju smo kritikovali kod prethodnih Vlada, a nova je tu samo nastavila po istom”, ističe IA.

Institut alternativa je od Generalnog sekretarijata Vlade i Komisije za budžetsku rezervu tražio dokumentaciju o podjeli rezerve.

“Nismo dobili odgovor, čak ni nakon što je Agencija za slobodan pristup informacijama usvojila našu žalbu na ćutanje administracije. U tom pogledu, imali smo istovjetno iskustvo i onda kada je DPS vodio Vladu”, saopštili su iz ove NVO, prenosi Cdm.

Apelovali su na Vladu da izmijeni pravilnik, na poslanike da zaključkom obavežu Vladu da ovaj dio potrošnje učini transparentnim i smanji diskrecione nadležnosti Užeg kabineta Vlade i Vladine komisije kroz izmjenu sistemskog zakona.

“Sve je bilo uzalud i stara praksa se nastavila”, ističe ova NVO.

IZVOR: CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.