U Francuskoj ubijeno 2,9 miliona živine zbog ptičijeg gripa
Ilustracija

U Francuskoj ubijeno 2,9 miliona živine zbog ptičijeg gripa

Gotovo tri miliona živine, uključujući 1,9 miliona vodenih ptica, ubijeno je u Francuskoj zbog ptičijeg gripa koji se pojavio u toj zemlji u novembru, saopštilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede.

U Francuskoj ima 328 žarišta ptičijeg gripa, od kojih 218 na jugozapadu.

Prošle godine je u toj zemlji zbog ptičijeg gripa ubijeno 3,5 miliona živine, uglavnom pataka.

Francuska ima oko 20.000 farmi živine koja se uzgaja za meso, jaja ili za proizvodnju paštete od pačije ili guščije džigerice, koja je specijalitet u zemlji.

Ptičiji grip je ove zime prvi put identifikovan 26. novembra na sjeveru Francuske, i od tada je zahvatio druge farme na sjeveru i stigao do jugozapada, gdje je sada koncentrisana većina slučajeva zaraze.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.