Državljanima Crne Gore biće potrebna dozvola za putovanje
Ilustracija

Za ulazak u evropske države

Državljanima Crne Gore biće potrebna dozvola za putovanje

Crnogorski državljani moraće da se prijave od 2023. godine za dozvolu za putovanje (ETIAS) za ulazak u evropske zemlje na kratkoročnoj osnovi, ispod 90 dana, za opšte turističke, poslovne, tranzitne ili medicinske svrhe. Program ETIAS biće na snazi od 2023. godine i namijenjen je pregledu putnika koji dolaze iz inostranstva kao odgovor na globalni porast terorističkih aktivnosti.

To se navodi na informativnom sajtu ETIAS, prenosi portal RTCG-a.

Prijava se obavlja preko interneta, a naplaćivaće se i taksa. 

Program ETIAS je odobren još 2016. godine i bile su potrebne četiri godine da se razviju potrebni sistemi koji bi se povezali sa postojećim bazama podataka i drugim bezbjednosnim podacima kako bi se osigurao besprekoran novi alat za pregled. 

U 2023. godini od građana Crne Gore će se tražiti da popune ETIAS aplikaciju prije polaska, a to uključuje i putnike koji će samo tranzitirati Evropom na putu ka drugim destinacijama.

Svaki crnogorski državljanin koji želi da uđe u Evropu duže od 90 dana, ili u druge svrhe osim onih koje su dozvoljene ETIAS programom, moraće da podnese zahjtev za šengensku vizu.

Na sajtu ETIAS navedene su i države za koje će biti potrebna ova prijava za dozvolu za putovanje.

To su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Rumunija,  Andora, Monako, San Marino i Vatikan.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.