Krivokapić pokušava da preuzme kontrolu nad bezbjednosnim sektorom
Abazović i Krivokapić

Krivokapić pokušava da preuzme kontrolu nad bezbjednosnim sektorom

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić zakazao je za danas hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost na kojoj će pokušati da smijeni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa funkcije šefa Biroa za operativnu koordinaciju, čime bi protivustavno preuzeo kontrolu nad cijelim bezbjednosnim sektorom, saznaje Pobjeda.

Krivokapić preko Dejana Vukšića već kontroliše Agenciju za nacionalnu bezbjednost, a preuzimanjem kontrole nad Biroom bi pokušao da protivustavno preuzme kontrolu nad MUP-om i policijom,piše Pobjeda.

Biro za operativnu koordinaciju je tijelo zaduženo za izvršavanje i realizaciju zaključaka Vijeća za nacionalnu bezbjednost, utvrđivanje zadataka obavještajnog sektora, i koordinacijom aktivnosti organa iz tog sektora.

Dva izvora Pobjede iz Vlade saopštila su da je plan Krivokapića da, kroz izvještaj o Cetinju o postupanju državnih organa, pokuša da smijeni Abazovića ili predloži njegovu smjenu.

– U planu je da se optuži Abazović za nekoordinaciju i neposlušnost policije i tako nađe razlog za njegovu smjenu sa funkcije predsjednika Biroa – rekao je izvor Pobjede iz samog vrha Vlade.

Vijećem za nacionalnu bezbjednost predsjedava premijer Zdravko Krivokapić. Članovi su potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministri Sergej Sekulović, Olivera Injac, Milojko Spajić i Đorđe Radulović.

Članovi Vijeća su i direktor ANB Dejan Vukšić, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević kao i njegov zamjenik Mevludin Nuhodžić. Po funkciji član Vijeća je i ministar pravde, tijelo kojim sada koordiniše upravo premijer.

Konstelacija snaga je takva da Krivokapić trenutno nema većinu da smijeni Abazovića. Međutim, prema tvrdnjama izvora Pobjede, Krivokapić će se pozvati na zakon o osnovama obavještajnog sektora po kojem članove Biroa za operativnu koordinaciju imenuje Vlada, a šefa tog tijela predsjednik Vlade.

– Radom Biroa za operativnu koordinaciju koordinira član Vijeća za nacionalnu bezbjednost koga odredi Savjet za odbranu i bezbjednost, na prijedlog predsjednika Vijeća – navodi se u zakonu što će, prema tvrdnjama izvora Pobjede, Krivokapić iskoristiti da smijeni Abazovića ili predloži njegovu hitnu smjenu.

Formiranjem Biroa Crna Gora je prvi put dobila takvo tijelo, čiji članovi su direktori Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, načelnici Generalštaba Vojske Crne Gore, Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost i generalni direktor Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.