Nove mjere: Otvaraju se dječije igraonice, ugostiteljski objekti rade do ponoći

U naredne dvije nedjelje dječije igraonice biće otvorene, a ugostiteljski objekti će raditi do ponoći, saopštio je na konferenciji za medije povodom predstavljanja novih mjera direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

"S obzirom na činjenicu da je u posljednjoj sedmici broj zaraženih 40 odsto manji u odnosu na nedjelju ranije, Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne dvije sedmice omogući rad dječijih igraonica uz COVID sertifikat i uz obezbjeđivanje najmanje 10 m2 prostora po osobi", kazao je Galić.

Osim toga, omogućava se rad svih ugostiteljskih objekata do ponoći uz uslov da ne dozvole izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara ili DJ-eva. Emitovanje muzike sa zvučnika je dozvoljeno.

"Ipak, imajući u vidu da je broj novoobljelih na dnevnom nivou i dalje visok, bez obzira na generalni trend pada, sve ostale mjere ostaju na snazi. Mjere će važiti od 20. januara do 3. februara", kazao je Galić.

On je istakao da je ovo trenutak kada prvenstveno omladinu moraju da upozore da dolazi do “prelivanja” zaraze sa njih na starije ukućane.

"Do ove nedjelje smo bilježili najveću incidenciju obolijevanja u uzrasnim grupama od devetnaeste do četrdesete godine. U posljednjoj nedjelji, posljedično, kao što smo i očekivali, najviše oboljelih je u grupi od 40 do 65 godina, a najveći porast trenda je u uzrasnoj kategoriji 65+ godina. Dobra okolnost je to što su oni vakcinisani u procentu većem od 70 odsto”, kazao je Galić.

Istakao je i da se bilježi pad oboljelih među maloljetnicima za oko 30 odsto.

“Oko 45 odsto inficirane djece su djeca u osnovnim školama, oko 37 odsto su srednjoškolci, a 18 odsto su djeca u predškolskom uzrastu”, naveo je Galić.

I dalje napominju da je sprovedenim međunarodnim stručnim studijama utvrđeno da vakcinisane osobe obolijevaju od blažih formi i Omikron soja SARS-CoV-2.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.