Princ Hari traži policijsku zaštitu tokom posjete Velikoj Britaniji

Princ Hari traži policijsku zaštitu tokom posjete Velikoj Britaniji

Princ Hari je preduzeo pravne mjere, koje bi mu obezbijedile policijsku zaštitu kada sa porodicom bude putovao u Ujedinjeno Kraljevstvo, a sve bi troškove platio lično, rekao je njegov pravni zastupnik.

Hari, vojvoda od Saseksa i njegova supruga Megan izgubili su policijsku zaštitu u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon što su 2020. odlučili da istupe iz kraljevske porodice. Par sada živi u Kaliforniji sa svojom djecom Arčijem i Lilibet.

Princ želi da odvede djecu u posjetu Velikoj Britaniji, ali on i njegova porodica „ne mogu da se vrate kući“, jer je to za njih preopasno, smatra Harijev pravni zastupnik, a kao jedan od razloga navodi „ekstremističke i neonacističke“ prijetnje, kojima je porodica ranije bila izložena.

U ljeto 2021. „njegova je bezbjednost bila ugrožena zbog izostanka policijske zaštite, nakon što je napustio dobrotvornu priredbu“, rekao je pravni izastupnik i dodao da su 30. juna, nakon susreta sa hendikepiranom djecom paparaci londonskim ulicama jurili za automobilom u kom se nalazio.

Princ tvrdi kako članovi njegovog obezbjeđenja u SAD nemaju pristup informacijama o bezbjednosti u Velikoj Britaniji, što je nužno da bi on i njegova porodica ostali sigurni.

Ova pravna akcija, koja je pokrenuta još u septembru, a svrha joj je da utiče na preispitivanje odluke britanskog ministarstva unutrašnjih poslova, mogla bi da osramoti kraljevsku porodicu, već suočenu s mogućim suđenjem princu Endrjuu u SAD zbog optužbi za seksualne napade.

Da bi zaštitila monarhiju, kraljica Elizabeta Druga ove nedjelje je Endrjuu oduzela sve službene i vojne titule, a šire se glasine da princ sada sam plaća obezbjeđenje.

Predstavnik princa Harija je za novinsku agenciju PA rekao da će "Ujedinjeno Kraljevstvo uvek biti dom princa Harija, kao i zemlja u kojoj on, njegova supruga i djeca žele da se osećaju sigurno", prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.