Štab specijalnih snaga američke vojske u Albaniji: Bolja priprema za suočavanje sa nepredviđenim izazovima u regionu
Ilustracija

Veće interesovanje SAD za Balkan

Štab specijalnih snaga američke vojske u Albaniji: Bolja priprema za suočavanje sa nepredviđenim izazovima u regionu

Odluka da Komanda za specijalne operacije američke vojske za Evropu (SOCEUR) uspostavi bazu štaba specijalnih snaga u Albaniji odraz je većeg interesovanja Sjedinjenih Američkih Država za Balkan, a presudno je na takvu odluku uticalo jačanje Rusije u regionu. To je u razgovoru za Pobjedu ocijenio vojni analitičar Aleksandar Radić.

Iz SOCEUR-a, sa druge strane, ističu da je cilj uspostavljanja štaba u Albaniji želja za povećanjem saradnje sa zemljama regiona i bolja priprema za suočavanje sa nepredviđenim izazovima u regionu.

Komanda za specijalne operacije američke vojske za Evropu (SOCEUR), sa sjedištem u Štutgartu u Njemačkoj, saopštila je 6. januara da će uspostaviti bazu štaba specijalnih snaga u Albaniji kako bi ,,povećala efikasnost svog prisustva”.

Komandant SOCEUR-a David H. Tabor rekao je da uspostavljanje baze u Albaniji omogućava jačanje partnerstva sa saveznicima Sjevernoatlantske alijanse (NATO) u regionu i „povećava fleksibilnost specijalnih i konvencionalnih snaga u regionu“.

Iz SOCEUR-a su Pobjedi kazali da ovaj štab predstavlja važnu vezu između naših saveznika i partnera u regionu, čime se povećava saradnja između SAD i balkanskih naroda.

Na pitanje da li otvaranje baze znači da u regionu vide određene prijetnje stabilnosti regiona na Balkanu, iz američke komande kažu da to nije slučaj.

"Odluka da se formira glavni štab nema nikakve veze sa stabilnošću u regionu. Prije toga smo već održavali timove koji redovno treniraju sa našim saveznicima i partnerima na Balkanu. Osnivanje ovog štaba omogućava nam da sprovedemo više obuka, povećavamo saradnju i bolje se pripremimo za suočavanje sa nepredviđenim izazovima u regionu", kazao je Pobjedi Huan Martinez, direktor za odnose sa javnošću u američkoj komandi za Evropu.

Martinez je pojasnio da SAD ne otvaraju novu bazu, već kako je rekao lociraju rotacioni štab u postojećem albanskom vojnom objektu.

"SOCEUR djeluju na poziv i odobrenje naših saveznika i partnera širom Evrope. To je dobrim dijelom posljedica jakih odnosa koje smo izgradili kroz zajedničku obuku i operacije sa našim saveznicima, partnerima i prijateljima u regionu", dodao je Martinez.

VEĆE INTERESOVANJE SAD ZA BALKAN

Komentarišući ovu odluku vojske SAD, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je ona posljedica jačanja ruskog uticaja u regionu.

"Kada je riječ o štabskom osoblju, prije svega, Amerikanci time pokazuju veće interesovanje za Balkan, za otvaranje prostora Južne Evrope prema Istoku. Oni žele da vojnički više budu prisutni nego u prošlosti, da pokrenu svoju zastavu na prostoru Istočne Evrope i u tom kontekstu je interesantno formiranje isturenog štaba komande specijalne operacije, jer naglašavam da je to istureni štab koji neće biti veliki, neće imati veliki broj ljudi. Tu pričamo o štabskom elementu koji koordinira eventualne aktivnosti specijalnih snaga koje su bazirane na mjestima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj ... To su snage zelenih beretki koje su stalno prisutne u regionu kroz vježbe ali u dubokoj su pozadini stacionirane. Imaju program, svake godine obilaze region i obično u martu održe zajedničke obuke sa partnerskim zemljama u regionu", pojasnio je Radić.

Ove jedinice su, kaže Radić, na Balkanu bile prisutne tokom spora u BiH, zatim KFOR na Kosovu.

"Onda dugo vremena nijesu pokazali interes da ovdje budu stalno prisutni ali jačanje Rusije je kod Amerikanaca promijenilo stav i počeli su da šalji svoje ljude i unazad par godina su stacionirali snage u Uniji i intenzivnije vježbaju sa zemljama Balkana",  rekao je Radić Pobjedi.

Radić je podsjetio da je prošlog ljeta održana velika vježba u kojoj su SAD angažovali svoju kompletnu ojačanu brigadu koja je prebačena iz SAD na Balkan, te je, kako je kazao, jedan bataljon bio u BiH, jedan u Albaniji, zatim djelovi vježbe su održani u Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj.

"Iduće godine ponovo planiraju takvu vježbu i jedan segment u tom njihovom prisustvu je i formiranja štaba komande specijalne operacije u Albaniji. Sad postoji tu jedan mali paradoks da Amerikanci pokazuju interes za stvaranje unutar NATO takvih novih pojačanja na Balkanu i sa druge strane nijesu pretjerano zainteresovani da učestvuju u misijama, nijesu prisutni ni u KFOR-u. Na Kosovu već dugo ne pokazuju veliku ambiciju za učešće, održavaju tamo kontingent nacionalne garde, dakle rezerviste pozivaju na redovne rotacije. Tu je jasno da žele da insistiraju na operativnim snagama koje su mobilne i spremne na reakciju", ističe Radić.

Iz američke komande napominju da će štab imati mali broj osoblja – vjerovatno deset do 15 vojnika, koji će biti u Albaniji na rotacionoj osnovi.

"Ovo ostaje jasna demonstracija naše posvećenosti miru i stabilnosti u regionu i pruža jedinstvenu priliku da, ne samo poboljšamo našu interoperabilnost sa saveznicima i partnerima u regionu, već i da nastavimo blisku saradnju sa našim kolegama na Balkanu", dodaje Martinez.

Upitan da li su razmišljali o otvaranju slične baze u Crnoj Gori, Martinez ističe da je svaka nacija imala mnogo toga da ponudi, ali da su na kraju morali da odaberu samo jednu.

"Albanija je obezbijedila mogućnost za brzo kretanje i obuku unutar regiona, u bliskoj koordinaciji sa drugim savezničkim i partnerskim snagama, što je Albaniju učinilo najboljom lokacijom. Lociranje štaba u Albaniji pruža jedinstvene mogućnosti za poboljšanu obuku i koordinaciju snaga za specijalne operacije širom Balkana. Konačno, lokacija štaba nema uticaja na to kako saveznici rade jedni sa drugima. Sa našeg stanovišta, nastavićemo da radimo sa svakim saveznikom i partnerom podjednako",  zaključuje Martinez.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.