Hakovao profil osnivača Fejsbuka, ali ostao bez nagrade
Ilustracija

Tehnologija - Internet

Hakovao profil osnivača Fejsbuka, ali ostao bez nagrade

Istraživač koji je hakovao profil osnivača Fejsbuka Marka Cukerberga neće dobiti novčanu nagradu, koju popularna društvena mreža daje onima koji ukažu na propuste u njenoj bezbjednosti.

Palestinski istraživač Halil Šreteh nedavno je ostavio poruku na Cukerbergovom profilu i time, kako je Fejsbuk kasnije saopštio, "narušio Uslove korišćenja", budući da je izmenio profil korisnika mreže bez odobrenja, javila je agencija Frans pres.

Fejsbuk je saopštio da cijeni svaku pomoć u pogledu bezbjednosti, ali ne i hakovanje korisničkih naloga, ističući da je propust na koji je ukazao postupak palestinskog istraživača brzo otklonjen.

Šreteh je na svom blogu napisao da je pronašao način da korisnici Fejsbuka izbegnu bezbjednosne blokade i izmjene tzv. vremensku liniju (timeline) na profilu drugog korisnika.

Palestinac tvrdi da je odlučio da to učini upravo sa Cukerbergovim profilom zato što ga je bezbjednosni tim Fejsbuka uporno ignorisao.

"Dragi Mark Cukerberg. Prvo da ti se izvinim zbog narušavanja privatnosti i postavljanja informacija na tvom 'zidu'. Nisam imao drugog izbora pošto sam poslao sve one izvještaje Fejsbukovom timu. Moje ime je Halil iz Palestine", napisao je Šreteh.

Umjesto da dobije nagradu, Halil sada ne može da koristi svoj nalog na Fejsbuku.

Izvor (Nezavisne novine)