Europarlamentarci traže istragu protiv Varheljija zbog pomaganja Dodiku
Varhelji

Europarlamentarci traže istragu protiv Varheljija zbog pomaganja Dodiku

Trideset članova Evropskog parlamenta uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, u kojem se poziva na pokretanje istrage o ulozi Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varheljija u pomaganju aktivnostima Milorada Dodika u BiH.

U pismu upućenom Fon der Lajen, parlamentarci iz nekoliko političkih grupacija ističu kako prate situaciju u Bosni i Hercegovini te naglašavaju kako je teritorijalni integritet BiH ključan ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu.

„Zbog toga smo izuzetno uznemireni poslednjoj eksalaciji političkih tenzija u BiH koje potpiruje Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Ukoliko Dodik nastoji da podijeli državu i uspostavi nezavisnu RS povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS, te ukoliko u tome bude uspješan, posledice će se osjetiti daleko izvan granica BiH, a teške posledice osjetiće i evropska spoljna politika“, navodi se u pismu.

U pismu, parlamentarci ističu kako Evropska komisija ima ključnu ulogu u osiguravanju poštovanja zaključaka Dejtonskog sporazuma i osiguravanju mira u BiH, prenosi Klix.ba. 

"Ne dijele sve zemlje Evropske unije ove ciljeve. Izvještava se o tome da trenutna mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju podjele BiH i kroz 100 miliona eura pomoći koju Mađarska daje RS-u uoči Opštih izbora u Bosni i Hercegovini", navodi se.

Nakon toga, parlamentarci su se osvrnuli na rad Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varheljija i njegovu ulogu u podržavanju Milorada Dodika.

"Još više uznemirava objavljeni dokument koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johan Satler u kojem stoji da se Oliver Varhelji otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH. Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelji složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sednice Narodne skupštine RS-a i o šestomjesečnom moratorijumu na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija", ističe se u pismu parlamentaraca.

Na kraju pisma, parlamentarci naglašavaju kako se evropski komesar ne može ponašati u suprotnosti sa zvaničnom politikom Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

"Ako se nepristrasnost i neutralnost komisije dovodi u pitanje, geopolitički balans postaje automatski ugrožen. U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varheljija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati internu inspekciju koja će procijeniti da li su njegove aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU? Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Dejtonskog sporazuma ne krše?", stoji u zaključku pisma koje potpisuje 30 članova Evropskog parlamenta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.