SB: Prognozu rasta crnogorske ekonomije 5,6 odsto
Ilustracija

SB: Prognozu rasta crnogorske ekonomije 5,6 odsto

Svjetska banka (SB) zadržala je, u novom izvještaju, prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 5,6 odsto, koliko je procjenjivala i u prošlogodišnjem oktobru.

SB je, u najnovijem objavljenom izvještaju o svjetskim ekonomskim izgledima u koji je agencija Mina-business imala uvid, zadržala prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za narednu godinu na 4,8 odsto, prenosi Rtcg.

SB je takođe ostala pri jesenjoj prognozi crnogorskog BDP-a u prošloj godini od 10,8 odsto.

Među ostalim zemljama u Evropi i centralnoj Aziji (ECA), Hrvatska bi u ovoj godini trebalo da raste 5,4 odsto, Srbija 4,5 odsto, Kosovo 4,1 odsto, Albanija 3,8 odsto, Sjeverna Makedonija 3,7 odsto i Bosna i Hercegovina (BiH) tri odsto.

Ekonomija je u grupi ECA prošle godine porasla 5,8 odsto, procjenjuju u SB-u, budući da se domaća potražnja tokom većeg dijela godine oporavila snažnije nego što se očekivalo.

Oporavak regije dodatno su podržali jačanje aktivnosti u eurozoni i više cijene sirovina, koji su ubrzali rast izvoza i povećali priliv stranih doznaka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.