Evo zašto ne treba ništa iznositi iz kuće 1. januara
ilustracija

Evo zašto ne treba ništa iznositi iz kuće 1. januara

Da li od mjesta gdje ste postavili novogodišnju jelku, načina na koji ste ukrasili stan zavisi kakva će Vam biti godina? U šta sve vjerujemo, i da li je pogrešno podsmijevati se ljudima koji se vode nekim starim pravilima kako bi im godina pa i život bili dobri? Zašto uvek planiram da novi list okrenemo od 1. januara i da li to daje rezultate?

U emisiji "Jutro", gostovali su etnolog Jasna Jojić, feng šui stručnjak Sandra Drinčić, psihoterapeut Aleksandar Misojičić.

Kada kitimo jelku, stavimo u je obično u neki ugao stana. Šta o tome misli feng šui stručnjak Sandra Drinčić?
"Stavimo je u ugao da ne bi smetala. Gdje ćemo da je postavimo, svejedno je. Namjera je ta koja je bitna, namjera rukovodi životom. Šta ćemo da stavimo, pa... sve što oko vidi to um stvara. Da li će da bude zvezda, jabuka - za nove planove, anđeo za dobre stvari, ptica - za dobre vijesti. A za ljubav... baš sam imala sastanak sa jednim kardiologom", rekla je Sandra.

Objasnila je zašto ne treba da kupatilo bude u "srcu" doma:

"Kada imamo kupatilo u srcu doma, to srce tehnički ni fizički ne valja. Više kupatila u stanu - svako kupatilo je u drugoj kompasnoj direkciji, svaka kompasna direkcija, drugi aspekt života. Radila sam u jednoj vili koja ima 11 kupatila, zamislite tek to. U kupatilu se čisti naš organizam, prazni se aura", kaže.

Postoje vjerovanja da u ponoć treba da pravimo što više buke, da bi otjerali zle duhove:

"Bitno je da čovjek vjeruje u ove praznike, jer ako vjeruje želje će mu se ostvariti. Sve čega se sjetim, primenjujem. Koga prvo sretnem, prvog poljubim... Najinteresantniji mi je običaj koji važi skoro za sve praznike, a to je da ništa ne iznesem iz kuće. Vjeruje se da sa novim praznikom unosi se sreće... nikad ne znamo gdje se sreća krije. Nisam baš pobornik da se prvog dana sve radi, treba misliti više o planovima", kaže etnolog.

Zašto prvog januara pravimo spiskove, rezolucije, želje, a već 10tog januara zaboravimo:

"Početak ima svoju magiju i čovjek umiruje svoju krivicu. Čovjek kaže, evo do prvog januara mogu da pušim, pa onda prestajem... time je kupio vrijeme. Ne samo krivicu, već i doživljaj kontrole. Često su planovi trijumf nade nad iskustvom. Mi se nadamo da ćemo ispuniti mnoge želje, ali nam iskustvo ipak govori drugačije", kaže psihoterapeut Misojičić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.