Imate jutarnju mučninu? Evo šta može biti uzrok
Ilustracija

Imate jutarnju mučninu? Evo šta može biti uzrok

Ako imate osjećaj mučnine čim se probudite, a ne znate šta je uzrok, stručnjaci su ponudili najčešća objašnjenja.

Razlozi mogu da budu brojni, kaže ljekar opšte prakse Sonal Šah, a uključuju nedostatak sna, tjeskobu ili trenutne prehrambene navike, piše portal Good To Know.

Dehidracija

Glavobolje, umor i mučnina pri buđenju se u mnogim slučajevima mogu pripisati dehidraciji. To je način na koji nam tijelo daje do znanja da gubimo više tečnosti nego što je unosimo i da moramo brzo da uspostavimo tu ravnotežu,prenosi N1.

„Dehidracija, mučnina i povraćanje zapravo idu ruku pod ruku“, kaže nutricionista Ajsling Moran i dodaje: „Povraćanje često uzrokuje dehidraciju jer vaše tijelo gubi tečnost, pa to može da bude začarani krug koji niko ne želi da iskusi“.

Umor

Poznato je da nedostatak sna uništava cirkadijalni ritam. To dovodi do iscrpljenosti zbog koje ujutro možete da osjećate mučninu. Nedostatak sna može takođe da učini da se osjećamo mrzovoljno, razdražljivo i nesposobno da se usredsredimo na svakodnevne zadatke.

Anksioznost

Osjećaj jutarnje mučnine takođe se može svesti na simptom anksioznosti, a to se često pogoršava drugim faktorima, kao što su hormonalne promjene. Prema „Anxiety UK“, oko 98 odsto žena osjeća teskobu tokom menopauze, na primjer, zbog fluktuacija estrogena i progesterona i promjena u nivoima kortizola.

Nizak nivo šećera u krvi

Možda ćete osjetiti mučninu ako vam je nivo šećera u krvi previše nizak. To se naziva hipoglikemija i događa se kada tijelo nema dovoljno glukoze za stvaranje energije. Uglavnom pogađa osobe s dijabetesom, naročito ako uzimaju insulin. Iako je neuobičajeno, osobe koje ne boluju od dijabetesa takođe mogu imati hipoglikemiju zbog alkohola ili posta.

Hormonska neravnoteža

„Osjećaj mučnine ujutro prilikom buđenja može da bude povezan sa neravnotežom hormona u tijelu“, kaže nutricionistica Kler Barns. „Kortizol, koji se često naziva našim „hormonom stresa“, oslobađaju nadbubrežne žlijezde kao odgovor na strah ili stres“.

Mamurluk

Postoji do 47 simptoma koje možemo doživijeti usled mamurluka. A kao što mnogi od nas znaju, jutarnja mučnina je sigurno jedan od njih. „Alkohol oštećuje sluznicu želuca i crijeva, pa može da izazove dijareju i mučninu“, kaže profesor dr Dejvid Nut.

Refluks kiseline

Refluks kiseline može da prouzrokuje peckanje u želucu i jednjaku, kisjeli ukus u ustima, podrigivanje i osjećaj mučnine. „Dok mnogi vjeruju da višak želudačne kisjeline dovodi do gorušice, najnovije teorije sada sukazuju na to da simptomi zapravo mogu da budu povezani sa niskim nivoom želudačne kisjeline“, kaže Kler Barns.

Naša želučana kisjelina je naša prva linija obrane od štetnih mikroba koji ulaze u crijeva, zbog toga bi nizak nivo želudačne kiseline mogao potencijalno da dovede do prekomjernog rasta bakterija i smanjene apsorpcije važnih hranjivih supstanci, poput vitamina B, folata, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i cinka.

Kako nedostatak ovih hranjivih supstanci može da dovede do promjena u proizvodnji hormona i neurotransmitera u tijelu, to se opet može povezati sa hormonskom neravnotežom što dovodi do stresa, teskobe i osjećaja mučnine.

Trudnoća

Osjećaj mučnine ujutru, sa ili bez povraćanja, takođe može biti ključni znak da ste trudni. Oko 80 odsto trudnica iskusi jutarnju mučninu koja obično počinje između 4. i 9. nedelje trudnoće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.