Fajzer: Docepljivanje protiv kovida biće potrebno i u predstojećim godinama
Ilustracija

Fajzer: Docepljivanje protiv kovida biće potrebno i u predstojećim godinama

Ben Ozborn, direktor farmaceutske kompanije Fajzer rekao je da će nam buster doze vakcine protiv kovida-19 vjerovatno biti potrebne i u predstojećim godinama, ali još se ne zna da li će se one primjenjivati svakih šest mjeseci ili jedanput godišnje.

Kada je u pitanju omikron soj koronavirusa Ozborn kaže da za sada još čekamo razne nove podatke o novome soju virusa, ne samo od Fajzera i Bajonteka, već i od vlada i zdravstvenih sistema iz cijelog svijeta.

"Mislim da već sada imamo osvnovne podatke o virusu, a i saznanja o mutacijama su veoma dobro dokumentovane“, rekao je on.

"Još su nam potrebna saznanja o drugim faktorima – o nivou prenosa novog soja i o tome da li će on "istisnuti“ deltu, zatim moramo da znamo kakav je uticaj omikrona na hospitalizacije i potencijalni smrtni ishod u slučaju težeg oblika bolesti i treće, vrlo važno saznanje o tome koliko efikasno vakcina djeluje na ovaj soj“.

"U nedeljama koje su pred nama ima ćemo više podataka o svim tim faktorima, koji će rezultirati odlukama koje će donijeti Fajzer, ali i vlade zemalja u cijelom svijetu“, rekao je Ozborn.

"Mogu reći da smo mi spremni. Ako nam zatreba nova vakcina, mi smo u stanju da je razvijemo i proizvedemo u velikim količinama. Ali u međuvremenu je najvažnije da buster dozu dobiju sve odrasle osobe kako bi se postigao osnovni nivo imuniteta“.

Na pitanje koliko dugo će ljudima biti potrebno docjepljivanje odgovorio je da je to "vrlo teško dugoročno prognozirati s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da predvidi kako će se virus razvijati u budućnosti“.

"Po dosadašnjim naučnim saznanjima vjerovatno će nam i u predstojećim godinama biti potrebni određeni nivoi docjepljivanja odrasle populacije. Nažalost ne znamo da li će se raditi o docjepljivanju svakih šest mjeseci ili svakih godinu dana, kako to činimo u slučaju vakcinacije protiv raznih sojeva gripa“, kazao je Ozborn.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.