Dvije doze AstraZeneke ili Fajzera, pa treća Moderne
Ilustracija

Kombinacija koja stvara najviše antitijela

Dvije doze AstraZeneke ili Fajzera, pa treća Moderne

Velika britanska studija o kombinovanju vakcina protiv korone pokazala je bolji imunološki odgovor kod pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneke ili Fajzer-BioNTeh, a devet sedmica kasnije dozu vakcine Moderna.

"Ustanovili smo da je u cijelome svijetu imunološka reakcija na kombinaciju vakcina doista dobra, zapravo je viša od praga postavljenog kod dviju doza vakcine AstraZeneka", rekao je Rojtersu Metju Snajp, profesor na Oksfordu koji stoji iza istraživanja pod nazivom "Com-COV2".

Rezultati koji idu u prilog fleksibilnoj primjeni vakcina daju nadu siromašnim državama koje će možda biti primorane da kombinuju vakcine različitih farmaceutskih kompanija u prvoj i drugoj dozi, ponestane li im zaliha, dodaje.

"Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi zemljama s niskim i srednjim dohotkom, u kojima se stanovnici još uvijek vakcinišu prvim dvjema dozama. Želimo reći da se ne morate čvrsto držati pravila o primanju vakcina istog proizvođača kada dobivate drugu dozu i da je u redu primiti različite vrste vakcina, osobito ako to ubrzava program vakcinisanja", rekao je Snajp.

Primite li nakon AstraZenekine vakcine dozu Moderne ili Novavaxa, u organizmu će se potaknuti proizvodnja većeg broja antitijela i bolji odgovor T-stanica u uporedbi s vakcinisanjem dvjema dozama AstraZeneke, pojasnili su naučnici s Univerziteta Oksford.

Studijom sprovedenom na 1.070 dobrovoljaca ustanovljeno je i to da se vakcinisanje Fajzerovom vakcinom, nakon koje je uslijedilo vakcinisanje Moderninom pokazalo boljim u odnosu na dvije uobičajene doze Fajzera.

Vakcinisanje Fajzer BioNTehovom, pa Novavaxovom vakcinom podstaklo je proizvodnju većeg broja antitijela u uporedbi s vakcinisanjem dvjema dozama vakcina AstraZeneke, tvrde naučnici.

Rezultati studije Univerziteta u Oksfordu, koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, ne izazivaju zabrinutost kada je posrijedi sigurnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.