IJZ: Prvi slučaj zaraze Omikron sojem stigao u Crnu Goru
Ilustracija

IJZ: Prvi slučaj zaraze Omikron sojem stigao u Crnu Goru

Detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj SARS-CoV-2, Omicron, od posebnog javnozdravstvenog značaja, utvrđena je sumnja na obolijevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje.

"Dodatnim mikrobiološkim ispitivanjima u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku IJZCG, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike koja predstavlja svojevrsnu preskrining metodu, dodatno je postavljena sumnja na obolijevanje od Omicron soja SARS-CoV-2", pojasnili su iz IJZ.

Naime, kako dodaju preko IHR komunikacionih kanala koje IJZCG ima sa međunarodnim partnerima, 03.12.2021. godine pristigla je informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao 26.11.2021. godine avionom na relaciji Johanezburg (Južnoafrička Republika)-Frankfurt (Njemačka) letom kojim je putovala na Omicron soj SARS-CoV-2 potvrđeno pozitivna osoba.

"Odmah nakon pristizanja informacije sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanjem kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2. Osoba je 30.11. 2021. godine dobila prve simptome, testirana je u jednoj privatnoj laboratoriji gdje joj je utvrđen pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 i rješenjem sanitarnog inspektora ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju. Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati", poručili su iz IJZ i dodali da su u daljem epidemiološkom nadzoru, svi kontakti ove osobe istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom.

Apelovali su na građane da se pridržavaju propisanih mjera.

"Dakle, neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbjegavati bilo kakav vid javnih okupljanja, voditi računa o higijeni ruku i obavezno se vakcinisati. Sve navedene mjere su djelotvorne i mogu nas zaštiti i od novih sojeva koronavirusa", zaključuje se u saopštenju Instituta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.