Univerzitet CG i Filmski centar o rješenjima za deficitarni kadar u kreativnoj industriji
Sa sastanka

Univerzitet CG i Filmski centar o rješenjima za deficitarni kadar u kreativnoj industriji

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović sastao se danas sa direktoricom Filmskog centra Aleksandrom Božović povodom razmatranja mogućnosti rješavanja deficitarnog kadra u filmskoj industriji, koji svoje mjesto može naći i u radu televizije i pozorišta.

Na sastanku je učestvovao i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti doc. dr Edin Jašarović i prorektor za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković.

Direktorica Filmskog centra Božović je iskazala spremnost da podrži dokvalifikaciju studenata, utoliko prije što je u Crnoj Gori deficitaran kadar specijalizovan za kameru, zvuk, sliku, animacije, ali i u primijenjenoj umjetnosti, kao što je  kostim i scenografija.

Dekan Jašarović i direktorka Božović su ukazali da je u kreativnoj industriji ovo gorući problem koji zahtijeva izdatke jer podrazumijeva angažovanje stručnjaka iz regiona, a ne razvijaju se potencijali u Crnoj Gori.

Božović je takođe iskazala vjerovanje da Crna Gora, zbog svoje specifičnosti i potencijalom koji može da pruži u ljudstvu, i te kako može da bude konkurentna.

Rektor Božović i prorektorka Peković su ukazali da je rješenje ovog problema moguće kroz programe cjeloživotnog učenja  i, u tom aspektu,  uvezivanja umjetničkih fakulteta pod krovom Univerziteta Crne Gore: Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta likovnih umjetnosti i Muzičke akademije.

Pored toga, jedno od rješenja je i akreditovanje ljetnje škole u Crnoj Gori uz umrežavanje sa regionalnim univerzitetima koji imaju katedre, kada je riječ o specijalizovanim profesijama u umjetničkoj industriji.

Direktorica Filmskog centra je iskazala zadovoljstvo zbog ponuđenih rješenja, koje će Filmski centar rado podržati u daljoj saradnji i razradi sa umjetničkim fakultetima Univerziteta Crne Gore, kao i zvanično formalizovati sa Univerzitetom u narednom periodu.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.