Jedite spanać ako imate visok krvni pritisak
Ilustracija

Jedite spanać ako imate visok krvni pritisak

Iako nije mnogima omiljen, spanać spada u povrće koje ima najveći sadržaj proteina. Obiluje i brojnim mineralima: kalcijumom, gvožđem, kalijumom, magnezijumom, manganom i fosforom.

Od vitamina, spanać sadrži vitamine A, C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9).

Ovo superpovrće jača tonus misića, pomaže kod mršavljenja, sređuje probavu, a daje i energiju i vitalnost. Štiti od brojnih bolesti, od problema s varanjem do arterosklerozea. Nutricionisti savjetuju da ga uvrstite u redovan meni ako bolujete od visokog krvnog pritiska.

"Spanać je izvor neorganskog nitrata, za koji istraživanja pokazuju da može da utiče na smanjenje šansi za razvoj bolesti srca. Oni mogu da utiču na snižavanje krvnog pritiska, a kalijum koji spanać sadrži pomaže u održavanju pravilnog rada srca", tvrde naučnici sa "Mejo klinike",prenose Novosti.

Značajnih količina kalijuma ima još i u krompiru, paradajzu, pasulju i pomorandžama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.