Balkan u koalicionom sporazumu nove njemačke vlade: Šta piše o Crnoj Gori?
Socijaldemokrate, liberali i zeleni

Balkan u koalicionom sporazumu nove njemačke vlade: Šta piše o Crnoj Gori?

U koalicionom sporazumu socijaldemokrata, zelenih i liberala o novoj vladi Njemačke, napisanom na 177 stranica, u dijelu koji se odnosi na ovaj region, ističe se da buduća vladajuća koalicija podržava proces pristupanja Evropskoj uniji regiona Zapadnog Balkana, kao i „za to neophodne reforme radi ispunjavanja Kopenhaških kriterijuma“.

„Podržavamo proces pristupanja EU šest zemalja regiona Zapadnog Balkana i reforme neophodne za ispunjavanje svih kriterijuma iz Kopenhagena. U tom kontekstu, jačamo civilno društvo i podržavamo dalje pretpristupne korake.Moraju se otvoriti prva poglavlja o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, donijeti odluka o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom i nastaviti pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

Podržavamo dijalog o normalizaciji koji vodi EU između Kosova i Srbije i napore da se postigne trajni mir u Bosni i Hercegovini, zasnovan na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podela.

Paralelno sa pristupnim pregovorima, EU mora poboljšati svoj prijemni kapacitet“, piše u sporazumu kako su prenijele agencije.

Imena budućih ministarki i ministara još nisu objavljena, to bi trebalo da se dogodi idućih dana, javlja Dojče vele u tekstu u kome ističe da „semafor koalicija (zbog boja stranaka koje je čine), stoji. Novi njemački kancelar koji će naslijediti Angelu Merkel biće socijaldemokrata Olaf Šolc.

Dojče vele piše da će resor finansija vjerovatno voditi liberal Kristijan Lindner, resor privrede lider Zelenih Robert Habek, a da će nova šefica diplomatije postati Analena Berbok, kancelarska kandidatkinja Zelenih. Iz ove partije je i izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon.

Koalicioni ugovor moraju da podrže sve tri stranke. SPD i FDP (libarali) će to obaviti na stranačkim kongresima, a kod Zelenih će o tome odlučiti njihovih 125.000 članova. Glasanje digitalnim putem počinje već sutra, piče Dojče vele.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.