Komunikacija grupe koja je spremala likvidaciju Čađenovića: A samo da ga smijene, on je mrtav čovjek; Zna dobro da smo mu kivni
Saša Čađenović

Komunikacija grupe koja je spremala likvidaciju Čađenovića: A samo da ga smijene, on je mrtav čovjek; Zna dobro da smo mu kivni

Poruke koje su razmjenjivali članovi kriminalne grupe Baranina Stefana Đukića, pored ostalih dokaza koje je prikupilo Specijalno državno tužilaštvo, upućuju na osnovanu sumnju da su spremali likvidaciju specijalnog tužioca Saše Čađenovića, saopštili su iz SDT-a.

"Te poruke glase: "Evo vele da Č. nudi sporazum za D. On je lud čovjek, a samo da ga maknu, raznijeću ga u 100 komada, i njega i brata mu"; "Pa ne, ali treba ubit` ove policajce što su to radili", "Sad kad ih maknu pobit` ih treba", "Ošegat i njega i Č", "A samo da ga smijene, on je mrtav čovjek", "A to `oćemo, nema on đe bez na macu", "Jes, moj brate, raznijet` ga treba, kad izađe otet i zalivadit", predočili su javnosti iz SDT-a.

Kako tvrde, Đukić je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta nakon smjene tužilaca koji su ih optužili za najteža krivična djela.

Prema navodima SDT-a, Stefan Đukić i Emil Tuzović formirali su kriminalnu organizaciju u cilju vršenja likvidacija – ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, te davanja mita, uticaja na javne funkcionere, kao i napada na sudiju Višeg suda u Podgorici Biljanu Uskoković, koja je doskoro postupala u drugom predmetu koji se vodi protiv Đukića.

Osim Đukića i Tuzovića, ovim predmetom SDT-a obuhvaćeni su i Niko Korać, Dušan Dudić, Bojan Lopičić, Zoran Perović, Dušan Boljević, Aleksandar Raičević, Milan Brajović, Stefan Mićić, S.A. i P.B.

"Djelovali su u cilju da se pripadnici te kriminalne organizacije oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred crnogorskim sudovima kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužlaca koji ih optužuju i gone za krivična djela. Jasno je uočeno da osumnjičeni Đ.S. i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori", naveli su iz Specijalnog tužilaštva.

Kako su dodali, na osnovu presretnute komunikacije članova ove grupe proizilazi da su imali za cilj "osloboditi" tužilaštvo od Čađenovića i Katnića.

"Neke od poruka koje ukazuju na to glase: "Pa nema veze, uglavnom neće do kraja suđenja ostati Č. (Čađenović), je li tako", "Vele da je sposobna ta budala da se dobro snalazi u sudnici", "Da l` da ga stisnemo malo ako će ga maći, nije ni on lud da se zamjera kad zna da ostaje bez zaštite države", "A zna dobro da smo mu kivni", "Uprijet` dok je nova vlada da se spasim dolje, pitaj ga sjutra `oće li mać` Č.(Čađenovića) i K.(Katnića)", "Važi, važi, brate moj, da ako se maknu svi u tužilaštvo, možda se može parama posle šta završit`", "Da, da, a na suđenje sa parama `oćemo moć`, nešto da završimo", navode iz SDT-a.

U Ukrajini ga terete za pokušaj ubistva Radoja Zvicera

U Višem sudu u Podgorici u toku je postupak protiv Đukiću po optužnici SDT-a kojom se tereti za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića u novembru 2019. godine u Baru. On se tom optužnicom tereti da je 1. novembra 2019. kao saizvršilac počinio krivično djelo teško ubistvo na način što je ispalio 15 hitaca iz automatske puške, ubio Jovana Klisića i ranio Velizara Gardaševića, dok se njegova supruga, majka i polubrat – Danijela B. Mandić, Zorica Đ. Đurović i Vuk V. Lakićević, kao i Marko M. Vujadinović, Hasip B. Murić, Andrija B. Glavičanin i Bojan M. Vuksanović terete za stvaranje kriminalne organizacije.

Protiv Đukića i Tuzovića podignuta je optužnica i u Ukrajini, gdje su obojica trenutno u zatvoru, zbog sumnje da su učestvovali u ranjavanju vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.