Virtuelni samit Bajden i Sija: Bez konkretnog dogovora oko spornih pitanja, obije strane upozorile
Foto: Reuters

Virtuelni samit Bajden i Sija: Bez konkretnog dogovora oko spornih pitanja, obije strane upozorile

Predsjednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping, održali su onlajn sastanak koji je trajao oko tri i po sata, bez konkretnog dogovora oko nekih spornih pitanja.

Predsjednik Kine upozorio je SAD da se "ne igraju vatrom“ zbog Tajvana, ostrva koje smatra svojom teritorijom, dok je Bajden rekao da se protivi svakom jednostranom pokušaju podrivanja mira i stabilnosti“ na Tajvanu.

"Tajvanske vlasti su u više navrata pokušavale da se oslone na SAD u pogledu nezavisnosti, a neki u SAD pokušavaju da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine“, rekao je Si i dodao da je to "veoma opasan trend koji se svodi na igranje vatrom“.

Bajden je sa svoje strane izrazio zabrinutost zbog situacije U Sinđangu, Tibetu i Hongkongu, kao i zbog stanja ljudskih prava. Te izjave su donekle u suprotnosti sa ljubaznošću na početku video samita.

Si i Bajden su najprIJe jednom drugom mahali i smIJešili, dok je kineski predsJednik rekao da je "srećan“ što se sastaje sa "starim prijateljem“, prvi put preko video linka, pošto su raniji razgovori bili telefonom.

Bajden je u uvodnom dIJelu samita naglasio potrebu za zaštitnim mJerama kako bi se izbJegao sukob dvije zemlje, dok se Si Đinping založio za bolju komunikaciju.

Bijela kuća je prije samita navela da očekivanja nisu velika i da ne bi trebalo da dovedu do nekih konkretnih rezultata.

Kineska diplomatija saopštila je takođe prije sastanka da će Si i Bajden imati "iskrenu, duboku i sveobuhvatnu razmjenu stavova“ o bilateralnim odnosima, koji su na "kritičnoj raskrsnici“.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.