Gutereš: Klimatska katastrofa i dalje kuca na vratima
Antonio Gutereš

"Usvojeni tekstovi na Samitu predstavljaju kompromis"

Gutereš: Klimatska katastrofa i dalje kuca na vratima

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da "klimatska katastrofa i dalje kuca na vratima" uprkos postizanju sporazuma na UN konferenciji o klimi (COP26) u Glazgovu.

Međunarodna konferencija o klimi je završena sa "dobrodošlim koracima napred, ali to nije dovoljno“, napisao je šef UN u saopštenju.

Gutereš, koji je napustio Glazgov i na putu je za Njujork je, navodeći ciljeve koji nisu postignuti na ovoj konferenciji pomenuo da nije postignut prekid subvencija za fosilna goriva, za prestanak upotrebe uglja i cijenu emisije ugljenika, kao ni dogovor o finansijskoj pomoći za najsiromašnije.

"Usvojeni tekstovi su kompromis. Oni odražavaju interese, situaciju, kontradikcije i stanje aktuelne političke volje u svijetu. Nažalost, kolektivna politčka volja nije bila dovoljna da prevaziđe duboke protvrečnosti“, napisao je on.

On je napisao da je vrijeme da se pređe u modus "hitnosti“ i ukazao da za sada preuzete obaveze za smanjenje emisija štetnih gasova ne omogućuju ispunjenje ciljeva Pariskog sporazuma o zadržavanju zagrijevanja ispod dva stepena celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, a još malje postizanje idealnog cilja da se zagrijevanje zadrži na 1,5 stepeni Celzijusa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.