NVO Green Home: Agencija za zaštitu životne sredine da se oglasi povodom lošeg kvaliteta vazduha

¨Tokom proteklih dana primali smo nekoliko telefonskih poziva od građana Herceg Novog i kotorskog naselja Dobrota, koji su nam prijavljivali visoke koncentracije štetnih materija u vazduhu, uglavnom čestičnih (PM) zagađivača, identifikovanih putem mobilne aplikacije AirVisual.¨

Tim povodom, NVO Green Home poziva Agenciju za zaštitu životne sredine da informiše građane o izvoru polutanata i da preporuke za ponašanje u ovakvim okolnostima.

˝Iako dvije najbliže mjerne stanice u Baru i Kotoru, koje pripadaju nacionalnoj mreži za mjerenje kvaliteta vazduha, pokazuju da je indeks kvaliteta vazduha veoma nizak, odnosno da je kvalitet vazduha dobar, stanje na terenu je drugačije. Mjerna stanica u Kotoru ne vrši monitoring čestičnih zagađivača (lebdećih čestica), čije je povećano prisustvo prethodno identifikovala mobilna aplikacija. Tako je u Herceg Novom, ambijentalni vazduh u proteklih nekoliko dana tokom većeg dijela dana bio zagađen (eng. unhealthy), a aplikacija preporučivala nošenje maski i izbjegavanje aktivnosti na otvorenom. U Dobroti su zabilježene visoke vrijednosti zagađenja i date identične preporuke.˝ poručili su u saopštenju.

Agencija za zaštitu životne sredine kao relevantno tijelo za praćenje kvaliteta vazduha mora transparentno i na vrijeme obavještavati građane o prisutnosti štetnih materija u vazduhu na teritoriji cijele države, uprkos nepokrivenosti mjernim stanicama.

˝Početkom grejne sezone, kvalitet vazduha u Crnoj Gori počinje da se pogoršava uslijed brojnih individualnih ložišta koja koriste neefikasne uređaje za grijanje i ekološki neprihvatljiv ogrijevni energent. Sa druge strane termoenergetski kompleksi, kako u državi tako i oni iz regiona, saobraćaj i industrija utiču na loš kvalitet vazduha tokom zimskih mjeseci.¨ zaključili su u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.