Naučnici otkrili novu kategoriju čvrstih tijela
Ilustracija

Q-staklo

Naučnici otkrili novu kategoriju čvrstih tijela

Iako još ne postoje čvrsti dokazi, naučnici tvrde da su otkrili materiju koja može predstavljati potpuno novu kategoriju čvrstih tijela

Nazvana q-staklo, novo otkrivena materija se ne uklapa ni u jednu od poznatih kategorija čvrstih tijela – konvencionalne kristale ili stakla, niti pripada više ezoteričnoj familiji čvrstih tijela koju fizičari nazivaju kvazikristalima. 

„Ovo je najčudniji materijal koji sam vidio“, izjavio je jedan od istraživača koji stoji iza ovog otkrića, dr Lajl Levin sa Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju. 

„Ovo je nevjerovatno. Sve što možete da pomislite o ovoj stvari jeste da se ponaša poput kristala, samo što nije kristal“, izjavio je on. 

Obična kristalna čvrsta tijela sastoje se iz atoma koji su poređani po određenom redu. Atomi koji sačinjavaju staklo su polu-haotično raspoređeni – kao da je tečnost toliko brzo smrznuta da njeni osnovni dijelovi nisu imali vremena da se rasporede. 

Kvazikristali su slični običnim kristalima ali ih pojedine odlike odvajaju od njih. 

Šta se dešava sa q-staklom? Istraživanje je pokazalo da q-staklo raste spolja od „sjemenja“ i svaki atom „zna gdje treba da ide“. Ovo nagovještava uređenu strukturu sličnu kristalima ili kvazikristalima. Međutim, za razliku od kristala, q-staklo – čiji dijelovi su posmatrani u naglo ohlađenom miksu aluminijuma, gvožđa i silikona – ne demonstrira simetriju. 

Ovo znači da se atomi koji ga sačinjavaju ne bi ponovo poravnali ukoliko rotirate uzorak. 

Još je rano da se tvrdi da je q-staklo važan materijal ili je u pitanju samo rezultat naučne znatiželje. Međutim, ono što je još važnije u ovoj fazi istraživanja jeste – da li je q-staklo zaista novi vid čvrstog tijela.

Izvor: Hufington Post