3 pitanja koja morate postaviti prije nego opet upotrijebite karticu
ilustracija

3 pitanja koja morate postaviti prije nego opet upotrijebite karticu

Ako vam se prečesto događa da posežete za kreditnom karticom kako biste kupili neki komad iz snova, iako uopšte ne znate kako ćete platiti sve račune -STANITE!

Mnoga dosadašnja istraživanja na temu kupovine i nepotrebnog trošenja pokazala su da milioni žena ne mogu odoljeti niskim cijenama, a ipak ne mogu priuštiti ne štedjeti. Sljedeći put kad budete u napasti gledajući u rukama must-have haljinu, postavite sebi tri pitanja:

Želite li ili trebate?

Potrebno vam je ako… to nešto već dugo planirate kupiti. Drugim riječima to je promišljena kupovina i redovno ćete taj komad nositi.

Želite ga… ako imate već nekoliko sličnih komada u ormaru. Okret i ravno prema izlazu iz trgovine. 

Često to radite? Zapitajte se zašto se zaista pokušavate oraspoložit. Jedan takav šoping samo će vas natjerati da poželite sledeći i neće riješiti problem koji se krije u pozadini, bilo da je on vezan uz posao, prijatelje ili vezu.

Možete li to stvarno priuštiti?

Da, ako… je cijena niža od maksimuma koji ste spremni platiti i ako trenutačno imate toliko novca na računu.

Ne, ako... još niste platili ni prošlomjesečni račun za kreditnu karticu.

Često to radite? Ovakvo trošenje znači da ćete se osjećati krivom kad pogledate stanje računa. Napravite svoj mali 'fond za zabavu' tako da se u razumnoj mjeri možete odavati svojim zadovoljstvima.

Trebate li to kupiti baš sada?

Da, ako… ste potvrdno odgovorili na prethodna pitanja i ako je to prilika koja se događa jednom u životu, što je malo vjerovatno jer se trgovine pune robom svake nedjelje.

Ne, ako… ste istinski uzrujani dođete li iz šopinga praznih ruku. Ako se ovako osjećate, vaše navike pri kupovini izmiču kontroli. Napustite prodavnicu, nazovite prijateljicu kako biste prestali misliti na šoping i sagledajte stvari iz druge perspektive.

Često to radite? Trebate naučiti da se čekanje isplati više nego trošenje bez razmišljanja. Počnite malim koracima. Stavite svaki dan u kasicu 50 centi. Za tri mjeseca u njoj će već biti lijepa svota. Sledeći je korak pokušati svaki mjesec staviti 10 posto svoje plate na štedni račun. Možda nije lako, ali sve što trebate je krenuti, savjetuje Cosmo.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.