Mrvaljević: Postupanje policije na Cetinju sve dovelo na ivicu tragedije, u gradu organizovan

Mrvaljević: Postupanje policije na Cetinju sve dovelo na ivicu tragedije, u gradu organizovan "lov" na građane

Samo je prisebnost građana sačuvala mir na Cetinju i u Crnoj Gori. Doprinos vrha izvršne vlasti i dijela političkih aktera aktuelne većine je bio kontraproduktivan, nedorastao situaciji u kojoj su se našli. Jasan je i uticaj stranog faktora na političke aktere i ono što posebno plaši i mogući uticaj na pojedine policijske službenike koji su „dali poseban doprinos“ ovakvom razrješenju situacije – ocijenio je za Pobjedu građanski aktivista, koji je bio i dugogodišnji službenik Uprave policije Nebojša Mrvaljević.

"Poseban izvještaj sa analizom postupanja policijskih službenika Uprave policije, u cilju obezbjeđenja i uspostavljanja narušenog javnog reda i mira na Cetinju 04-05. 09. 2021. godine“, dostavljen je skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu, a isti su potpisala šestorica polilcijskih funkcionera, prvih saradnika direktora ovog organa Zorana Brđanina.

Njih šestorica rukovodili su brutalnom policijskom intervencijom protiv građana u Prijestonici 5. septembra ujutro, koji su se dan ranije okupili na Cetinju kako bi mirno protestvovali zbog odluke Crkve Srbije da u Cetinjskom manastiru ustoliči svog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića, što je podržala i aktuelna crnogorska vlast.

Prijestonica je 5. septembra ujutro duže od četiri sata bila zasuta ogromnim količinama suzavca, šok bombama, a na građane su ispaljivani i gumeni meci, što je potvrdila medicinska dokumentacija povrijeđenih. Grad je bio u dimu sve dok Mićović i patrijarh srpski Porfirije Perić, nijesu helikopterom Vojske Crne Gore, kojim su transportovani do Cetinja, napuštili grad, navodi Pobjeda.

Ovakva reakacija policije na mirne proteste izazvala je oštre kritike, a zvaničnici Vlade i menadžment policije od tada pokušavaju na razne načine da opravdaju brutalni napad na građane i grad iznoseći niz lažnih informacija.

Dokument koji su sačinila šestorica policijskih funkcionera, navodi list, obiluje netačnim informacijama, nepreciznostima i nelogičnostima, u očiglednoj namjeri da se prikrije istina. 

"Sve ukazuje na to da načela i cilj vršenja policijskih poslova (član 19 ZUP) i standardi policijskog postupanja (član 20 ZUP) nijesu ispoštovani i naknada tumačenja i ocjene policije, kada ona sama govori o svom postupanju u ovom događaju predstavljaju u najmanju ruku uvredu za struku",  kategoričan je Mrvaljević.

Dodaje da na isti način ocjenjuje i „pravdanje naredbodavaca ove policijske akcije povezane sa visokim rizikom i mogućim nesagledivim posljedicama“.

"U stabilnim društvima se političkim i sigurnosnim sredstvima stvaraju uslovi da ni u kom slučaju ne smije doći do ovakvih i sličnih situacija. Javnim okupljanjem na Cetinju 4. i 5. septembra nije bio ugrožen ničiji život i nijesu bila ugrožena materijalna dobra u većem obimu, dok je postupanje policije sve dovelo na ivicu tragedije", ističe on.

Dodaje da policija nije preko medija upozorila građane Prijestonice o mogućoj upotrebi hemijskih sredstava i nije preduzela nijednu mjeru da se život građana koji nijesu dio javnog okupljanja odvija nesmetano.

"Nadam se da nam se ovakve i slične „avanture“ nezrelih političara i kvazi policajaca neće više dešavati",  poručio je Mrvaljević.

Komentarišući izvještaj šestorke iz Uprave policije on ukazuje na činjenicu da „sredstava posebne namjene“ - „šok bombe, „fleš bombe“, gumena municija i suzavac, čija je upotreba „definisana članovima 103, 111 i 112 su mogla biti primijenjena samo po odobrenju direktora Uprave policije“, a to, dodaje naš sagovornik, nije bio slučaj, bez obzira na tvrdnje iz izvještaja.

Kategoričan je da je opis događaja na Adžića krivini u izvještaju potpuno iskonstruisan.

"U vremenu između 07:10 do 07:30 dolazi do grupisanja policijskih službenika kod „Auto-mota“. Vozila se parkiraju u kolonu, policijski službenici se postrojavaju u višeredni kordon, podešavaju zaštitnu opremu i izdaju se pripremna naređenja. Iz pravca Polja, donjim pristupnim putem, prišlo je policijsko vozilo, koje se na povike građana i negodovanje, udaljilo malo dalje od pozicije i bilo je bazna stanica za policijski dron koji je izvršio osmatranje i snimanje okupljenih građana i prostora na Adžića krivini. Imao je dva leta u navedenom periodu",  priča Mrvaljević.

Oko 07:30 sati, nastavlja on, policajci su laganim korakom krenuli prema postavljenoj prepreci od guma na magistralnom putu.

"Na pola rastojanja se zaustavljaju i stavljaju zaštitne maske. I taj čin jasno ukazuje na namjeru da će da upotrijebe hemijska sredstva prema građanima koji su čitavo vrijeme mirni, nema nikakvog oblika napada ili agresivnosti prema policijskim službenicima",  kaže Mrvaljević.

Na rastojanju od tridesetak metara od guma, dodaje on, pred policijski kordon je izašao jedan građanin sa podignutim rukama u pokušaju da ih zaustavi, glasno ponavljajući: „Ne braćo, nemojte na braću! Šta to radite ljudi, nemojte zbog nekih popova da krv padne među braćom, molim vas…“.

"Tada mu prilazi policijski službenik, vjerovatno starješina, koji na sebi ima zaštitnu masku i zaštitnu opremu, nešto mu govori tihim glasom, što niko nije mogao da čuje i tada bez najave i upozorenja počinje ispaljivanje suzavaca. Za kratko vrijeme je čitav prostor iza prepreke sa gumama bio u gustom dimu", rekonstruiše Mrvaljević događaje sa Adžića krivine.

Kategoričan je da su tek tada neki građani posegli za kamenicama i drugim predmetima u pokušaju da odbiju napad policije.

"U daljini se čulo nekoliko pucnjeva i jedan ili dva kratka rafala. U haotičnoj situaciji je bilo teško odrediti pravac iz kog se puca i ko puca, policija ili demonstranti. Ništa nije ukazivalo da ima posljedica te upotrebe vatrenog oružja. Tada već dolazi i do korišćenja „fleš“ i „šok“ bombi. Nemamo podatke da su na ovoj lokaciji upotrijebili gumene metke", kaže Mrvaljević.

Policija je, nakon što je okupljene zasula suzavcem građevinskom mašinom probila barikadu, odnosno gume koje su građani zapalili kada je krenuo napad policije.

"Ta građevinska mašina ni u kom slučaju ne može biti smatrana „specijalnim vozilom“ u smislu člana 103 ZUP", dodao je on,

Priča da su se građani, koji su bili goloruki i bez zaštitne opreme, okupili oko 300 metara dalje od Adžića krivine, prema kružnom toku.

"Svjesni da je helikopter već sletio i da držanje pravca prema Budvi gubi smisao, građani nijesu istrajavali na držanju pozicije Adžića krivine. Jedan dio građana je bio u lošem stanju, kao posljedica upotrebe suzavca, pružena im je prva pomoć, a dio građana je potražio pomoć u bolnici", kaže Mrvaljević.

Posebno naglašava da su duže od dva sata kasnije zapaljene gume na Belvederu, a ne u pet ujutro kako to piše u izvještaju policije.

"A u gradu je organizovan „lov“ na građane. Svako kretanje građana je kažnjavano ispaljivanjem suzavca ili bacanjem „šok“ bombe. Čak i poslije odlaska helikoptera aktivnosti policije su nastavljene",  dodaje on.

Ukazuje na činjenicu da je policija bila u obavezi da legitimiše građane, da snima primjenu ovlašćenja, pruža pomoć povrijeđenima koji se nijesu mogli smatrati demonstrantima, ali, naglašava Mrvaljević, ništa od toga nije urađeno.

Vušurović: Srpski štitovi koje su zadužili ne mogu sakriti laž

Izvještaj Uprave policije je loša i neubjedljiva slagalica, ocijenio je za Pobjedu građanski aktivista Predrag Vušurović, na koju je, ističe, uzaludno potrošeno ne malo vremena, ne bi li se opravdalo ono što se opravdati ne može i sakrilo ono što je sakriti nemoguće – zloupotreba represivnog aparata države crnogorske protiv sopstvenih građana, u cilju zaštite interesa Beograda i monopola njegove Patrijaršije, koja je, ništa drugo do njegova na druge zemlje i narode produžena ruka.

"Srpski štitovi koje su zadužili ne mogu sakriti laž, niti od nje štite: na Adžića krivini, đe sam bio, niko nije krenuo na policiju, ali ni bio spreman da joj se skrajne. Sa naše strane probano je do trenutka pokretanja kordona sve da do sukoba ne dođe, što ovu ordinarnu laž u izvještaju čini još prljavijom", kazao je Vušurović.

Crna Gora, poručio je on za Pobjedu, pamti i nada se vremenu kada će se mnogi sa stidom uzalud odricati ovakvih „zasluga“ za zloupotrebu resursa sopstvene države protiv sopstvenih građana zarad hegemonije i ciljeva tuđe države i crkve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.