Moskva pozvala vlasti Kosova da povuku policijske snage sa sjevera
Foto: Tanjug

"Evropski i američki pokrovitelji da smire svoje štićenike"

Moskva pozvala vlasti Kosova da povuku policijske snage sa sjevera

Moskva je izrazila veliku zabrinutost zaoštravanjem situacije na sjeveru Kosova i pozvala kosovske vlasti da neodložno povuku policijske snage iz tog dijela.

Dalje podizanje napetosti prijeti da izazove ozbiljne probleme i da podrije stabilnost na Balkanu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Očekujemo da će američki i evropski pokrovitelji Prištine na kraju krajeva naći način da otreznujuće utiču na svoje štićenike kako bi se izbjegao destruktivni scenario koji prijeti cijelom regionu“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo navodi da prištinska policija "pod izmišljenim razlozima“ sprječava kretanje transporta kroz administrativnu granicu sa centralnim dijelom Srbije“, primenjujući pri tom "nasilje u odnosu na civile“.

"U suštini, riječ je o pokušaju lokalnih Albanaca da otmu teritoriju sa srpskim stanovništvom, i da uspostave svoju kontrolu. Ta dejstva predstavljaju provokaciju koja ima za cilj da nastavi sa etničkim čišćenjem i istisne Srbe sa Kosova“, navodi rusko MSP.

Ocjenjuje se da Kfor i Euleks ponovo nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i bezbjednosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.