Majke koje su primile dvije doze vakcine protiv korone mogu prenijeti antitijela bebi
ilustracija

Majke koje su primile dvije doze vakcine protiv korone mogu prenijeti antitijela bebi

Mlijeko majki koje su primile dvije doze vakcine protiv koronavirusa bi moglo sadržati antitijela koja štite bebe od ovog virusa.

Istraživanje je sprovedeno između decembra 2020. i marta 2021. godine i, iako je malo, naučnici kažu da je ohrabrujuće,prenosi B92.

Ispitana je 21 zdravstvena radnica u Sjedinjenim Američkim Državama. One nikada ranije nisu imale koronavirus.

Ovo je bilo otprilike u vrijeme kada su vakcine prvi put postale dostupne zdravstvenim radnicima u SAD-u.

Uzet je uzorak majčinog mlijeka i krvi ukupno tri puta: prije vakcinacije, nakon prve doze, a zatim nakon druge doze.

Rezultati su pokazali da je nakon druge doze postojao snažan odgovor antitijela u krvi i mlijeku.

Primijećeno je stopostotno povećanje zaštite u odnosu na broj antitijela prije vakcinacije, piše "Independent".

Takođe je broj antitijela prisutnih nakon vakcinacije bio veći od onog koji je zabilježen nakon "prirodne" infekcije virusom.

Kada se bebe rode, njihov nedovoljno razvijen imunološki sistem se teško bori protiv infekcija. Zato su premlade da adekvatno reaguju na određene vrste vakcina, navode stručnjaci.

Džozefin Larkin, profesor sa Univerziteta na Floridi i jedan od autora istraživanja, rekao je:

"Naši rezultati pokazuju da vakcinacija uzrokuje povećanje broja antitijela protiv SARS-CoV-2-virusa, koji uzrokuje kovid 19, u majčinom mlijeku. Vakcinisane majke mogu prenijeti ovaj imunitet na svoje bebe, što ćemo uskoro i dokazati."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.