Misija OEBS -a obezbijedila policiji opremu za otkrivanje oružja i eksploziva
Brđanin i Leirtroe, foto: OEBS

Snažan partner Upravi policije u reformskom procesu

Misija OEBS -a obezbijedila policiji opremu za otkrivanje oružja i eksploziva

Kao podrška Upravi policije i njenom Forenzičkom centru u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala, Misija OEBS-a u Crnoj Gori donirala je policiji specijalizovanu opremu i softver 6. septembra 2021. godine u Podgorici.

Misija je kako se navodi u saopštenju, nabavila mobilnu opremu za otkrivanje oružja i eksploziva koja će se koristiti direktno na mjestima zločina, radnu stanicu za analizu digitalnih dokaza velikog kapaciteta i uređaj za testiranje mobilnih telefona, tableta i drugih malih elektronskih uređaja.

"Oprema, takođe, uključuje licence za softver za prikupljanje digitalnih dokaza iz više izvora, kao i opremu za audio-video snimanje koja će osigurati da istražitelji Specijalnog odjeljenja Uprave policije dobiju tačan zapis izjava svjedoka i osumnjičenih", saopšteno je iz Misije OEBS-a.

Vršizeljka dužnosti šefa Misije Siv-Katrine Leirtroe kazala je da je donacija još jedan dokaz posvećenosti Misije da podrži Upravu policije u njenim naporima u borbi protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala, kao i sajber kriminala.

“Oprema za otkrivanje oružja i eksploziva, uz specijalizovanu obuku o njenoj upotrebi, trebalo bi da poveća kapacitete policije u borbi protiv zloupotrebe i trgovine oružjem i eksplozivima, kao i javnu bezbjednost u Crnoj Gori. Ova oprema je dio napora Misije da podrži implementaciju Strategije za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja“, kazala je Leirtroe.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da Uprava policije, zahvaljujući tijesnoj saradnji sa Misijom, ostvaruje još bolje rezultate. On je kazao da će donirana sredstva ojačati kapacitete za efikasniji rad policije.

„Misija OEBS-a u Crnoj Gori je snažan partner Upravi policije u reformskom procesu, a podrška u prioritetnim oblastima i sprovedeni zajednički projekti potvrđuju strateško partnerstvo,“ istakao je Brđanin.

Leirtroe i Brđanin su se složili da će bliska saradnja i sprovođenje zajedničkih aktivnosti biti nastavljeni, kako bi pomogli Upravi policije i Forenzičkom centru da postignu svoje strateške ciljeve. Dodatno, Misija i njena nacionalna savjetnica za nacionalnu bezbednost i saradnju Dragica Vučinić primili su plakete kao priznanje za dugogodišnju i uspješnu saradnju i podršku policiji.

Kako se dodaje, donacija predstavlja nastavak napora Misije da unaprijedi tehničke i strateške kapacitete Uprave policije, usmjerene na sprječavanje i borbu protiv teškog i organizovanog kriminala, uz osiguranje punog poštovanja ljudskih prava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.