Sijamske bliznakinje se prvi put pogledale u oči nakon operacije
Izvor: Soroka Medical Centre/Handout via Reuters

Izrael

Sijamske bliznakinje se prvi put pogledale u oči nakon operacije

Jednogodišnje sijamske bliznakinje iz Izraela, koje su rođene spojene glavom i okrenute jedna drugoj leđima, razdvojene su operativnim putem i prvi put su se pogledale u oči.

Prije operacije, koja je trajala 12 časova u medicinskom centru „Soroka“, pripreme su trajale mjesecima uz učešće više desetina eksperata iz Izraela i inostranstva.

„Ovo je bila veoma rijetka i složena operacija koja je izvedena 20 puta u svijetu, i sada, prvi put, u Izraelu“, rekao je Miki Gideon, glavni pedijatrijski neurohirurg.

Fotografije u izraelskim medijima prikazuju bliznakinje, čija imena nisu navedena, okrenute jedna ka drugoj u kolijevci, sa zavijenim glavama.

U saopštenju iz bolnice se navodi da je operacija uključivala rekonstrukciju lobanje i transplanciju tjemena za obije.

„Lijepo se oporavljaju. One same dišu i jedu“, rekao je Eldad Silberstajn, šef odjeljenja za plastičnu hirurgiju bolnice „Soroka“.

Ljekari su sarađivali sa roditeljima od samog rođenja djevojčica. Koristili su savremenu opremu i tehnologiju, koja je specijalno doneta u bolnicu za ovu operaciju. Operacija je uključivala 3D modeliranje, virtuelnu realnost i posebne uređaje za praćenje stanja djevojčica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.