Britancima prijeti oduzimanje srebra
Foto: AFP

Prijeti diskvalifikacija i gubitak medalja

Britancima prijeti oduzimanje srebra

Ako je član štafete bio pozitivan na nedopušteno sredstvo, brišu se svi rezultati, a štafeta biva diskvalifikovana

Britanski sprinter Si Džej Udžah, koji je bio dio britanske štafete 4x100m koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, suspendovan je zbog pozitivnog uzorka na antidoping testiranju, što bi Britance moglo koštati diskvalifikacije i gubitka medalja, prenio je N1.

U uzorku 27-godišnjeg Udžaha pronađeni su tragovi ostarina, objavila je Atletska jedinica za integritet.

Enobosarm ili Ostarin je anabolički agent i ima slične karakteristike anaboličkim steroidima. Udžah je trčao prvu izmjenu britanske štafete koja je u olimpijskom finalu vodila sve do par centimetara prije cilja, kad je Italijan Filipo Totu prestigao Nejtanela Mičel- Blejka.

Prema antidoping pravilniku Svjetske atletike, ako je član štafete bio pozitivan na nedopušteno sredstvo, brišu se svi rezultati, a štafeta biva diskvalifikovana.

Udžah može tražiti testiranje B uzorka, a ako i taj bude pozitivan, onda se slučaj prebacuje Antidopinškom odjelu Suda za sportsku arbitražu. U slučaju da Britanci budu diskvalifikovani Kanađani će biti proglašeni olimpijskim viceprvacima, a kineska štafeta, koja je u Tokiju bila četvrta, dobit će bonzane medalje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.