Ćalović Marković: Kineski izvođač godinama devastirao Taru; Abazović: Procesuirati sve odgovorne
Autoput Bar-Boljare

U septembru 2020. bio prekinut tok rijeke Tare zbog izgradnje auto-puta

Ćalović Marković: Kineski izvođač godinama devastirao Taru; Abazović: Procesuirati sve odgovorne

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou održao je danas pres konferenciju „Izgradnja auto-puta – Uticaj na rijeku Taru i pregled dijela troškova“.

Šefica Stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović Marković istakla je da od samog početka izgradnje auto-puta Bar - Boljare kineski izvođač permanentno ugrožavao životnu sredinu, a naročito rijeku Taru i njeno korito.

U tom smislu, Ćalović Marković je istakla da je dosad prikupljena dokumentacija demantovala zvanične izjave prethodne Vlade Crne Gore i da su oni, uprkos uvidu u dokumentaciju koja govori o štetnim posljedicama, nastavili sa devastiranjem korita rijeke Tare.

Ćalović Marković je naglasila da je u septembru 2020. godine došlo do prekida toka rijeke Tare zbog nelegalnog deponovanja građevinskog i otpadnog materijala.

Posljedice devastacije kako poručuje će biti trajne, a pitanje je ko će sve da plati.

"U jednom periodu mjesečno za avio-karte, za kineske radove na autoput, izdvajalo 100.000 eura", pojasnila je Ćalović Marković i dodala da su veliki troškovi bili i za potrebe kantine.

"Za samo devet mjeseci iznosili su 500.000 eura", kazala je Ćalović-Marković, navodeći da su to pitanja o kojima će morati otvorenije da se govori.

Ona je kazala da je druga dionica autoputa trebalo da prođe direktno kroz Skadarsko jezero, zbog čega očekuje reakciju nove Vlade Crne Gore.

Uprkos tome što se mnoge afere otkrivaju sa dokazima, ona kaže da se "ništa ne dešava".

"Ova Vlada mora da počne da ispravlja nepravde. Zna se ko to treba da uradi", rekla je Ćalović-Marković, navodeći da bi nove tužioce trebalo sačekati sa spremnim papirima.

"Crna Gora, nema stručnjake koji bi adekvatno mogli da procijene stanje na Tari. Teško će biti naći ljude koji bi analizirali situaciju, a da nijesu u konfliktu interesa", poručila je direktorica MANS-a, i dodala da bi zbog toga Crna Gora, trebalo da obrati za pomoć Evropskom unijom (EU).

"Što ćemo mi sad da radimo s Kinezima, koji to rade danas? To je sad ključno pitanje. Da zaustavimo da se ovo radi, i da ih ne pustimo da odu u Kinu, a da ne plate ovo što su uradili", rekla je Ćalović-Marković.

1628682044p99rmpwvuug4ifgki747x498

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović naveo je da Vlada Crne Gore čini sve da se transparentnost ostvari u punom obliku i da svi dokumenti koji nemaju oznaku tajnosti budu objavljeni kako bi građani imali uvid u sve značajne državne projekte.

Ističući da je njegova težnja da država izađe iz čeljusti korupcije, Abazović je naveo da je potrebno da se procesuiraju odgovorni u ovom slučaju jer je tema auto-puta od početka sumnjiva što se moglo naslutiti tadašnjim donošenjem Zakona o auto-putu.

Ćalović-Marković o posjeti Luci Bar: Zatekla sam otvorene ormare iz kojih papiri cure

Ćalović Marković je govoreći o jučerašnjoj posjeti Luci Bar istakla da nikad u životu nije vidjela arhivu kakva postoji u toj kompaniji, navodeći da bi koliko je sjutra trebalo uvesti elektronsku evidenciju.

U Luku Bar je, kako je kazala, otišla kako bi kroz arhivu došla do podataka šta je ulazilo, a šta izlazilo iz slobodne zone:

"Zatekla sam otvorene ormare iz kojih papiri cure. Ne postoji elektronska arhiva u 21. vijeku", kazala je Ćalović Marković.

Ona je rekla da ogroman novac prolazi kroz slobodnu zonu Luke Bar, zbog čega je pod hitno potrebna elektronska arhiva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.