Vujošević: Do kraja avgusta Crna Gora može riješiti problem sa koronavirusom
Novica Vujošević

"Hitna vakcinacija jedino rješenje"

Vujošević: Do kraja avgusta Crna Gora može riješiti problem sa koronavirusom

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević ocijenio je da je aktuelna epidemijska situacija u Crnoj Gori na granici normalnog i uobičajenog. On je pojasnio da u posljednjih devet dana imamo udio od šest odsto novozaraženih od ukupnog broja testiranih, dok se toleriše do pet odsto.

"Dakle to je na gornjoj granici podnošljivog. Ne bi valjalo da ide gore", rekao je Vujošević u Jutarnjem programu TVCG.

Smatra da bi se problem u Crnoj Gori već tokom avgusta mogao riješiti vakcinacijom.

"Ako bi danas krenuli sa vakcinacijom, i obuhvatili one koji nijesu vakcinisani, a stariji su od 18 godina, do kraja septembra bi mogli da riješimo kompletno problem i da virus korona ne predstavlja nikakav problem za Crnu Goru", rekao je Vujošević.

Uz podsjećanje da vakcina nije nimalo jeftina, Vujošević je rekao da bi ovo stanovništva što je preostalo, a što bi trebalo da bude vakcinisano, moglo biti imunizovano za svega četiri, do pet dana.

"Ako od dana vakcinisanja do dana sticanja imuniteta treba 20 do 25 dana, Crna Gora može da riješi problem do kraja avgusta", pojasnio je Vujošević.

Od svih mjera, kazao je, najefikasnija je vakcinacija.

Upozorio je da su obolijevanja i umiranja koja virus može da napravi dramatična.

"Mali smo mi narod, svaki građanin je značajan. Jedino što može da nas spasi je vakcinacija", rekao je Vujošević.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.